/ БГНЕС
"Топлофикация София" ЕАД от днес официално е регистриран участник на газовата борса, съобщиха от дружеството. Столичното топлофикационно дружество е получило всички необходими разрешения от страна на Столичния общински съвет да се регистрира и да бъде активен участник на платформата за търговия на "Газов Хъб Балкан" ЕАД.

В тази връзка са били подадени и всички необходими документи както за достъп до газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, в качеството му на оператор на газопреносна мрежа, така и за регистрация на платформата за търговия.

Енергийната борса затвори при средна цена 75,40 лева за мегаватчас

Участието на столичното топлофикационно дружество на българската газова борса от една страна ще допринесе за увеличаване на ликвидността на пазара. От друга страна това ще позволи на "Топлофикация София" да закупува газ на конкурентни пазарни цени, което ще спомогне за подобряване на финансовото състояние на дружеството, смятат от дружеството.

"Убедени сме, че активното участие на газовата борса на най-голямото отоплително дружество на Балканския полуостров ще спомогне, както за подобряване на услугата, която то предлага, така и за установяването на ликвиден и прозрачен пазар на природен газ в България", пишат от "Топлофикация София" ЕАД в съобщението.