Ще поевтинее ли синьото гориво?
Газовата борса тръгва официално от днес. Хъбът за синьо гориво „Балкан" започва търговия на борсовия пазар, съобщи NOVA.

Сделки ще се сключват в краткосрочен, дългосрочен сегмент и брокерска услуга.

Краткосрочният сегмент ще предлага краткосрочни стандартизирани продукти “в рамките на деня”, “ден напред”, както и продукти за балансиране на мрежата на операторите на газопреносни мрежи.

На платформата ще се предлага и комбинация от няколко поредни газови дни - например продукти “уикенд”, отделни дни и комбинация от тях.

2020 година започна с по-евтин природен газ

Дългосрочният сегмент ще предлага продукти, които се търгуват на средносрочна и дългосрочна база на анонимен принцип. Те могат да бъдат например месечни - до 60 месеца напред, тримесечни - до 20 тримесечия напред, или годишни, които могат да бъдат до 5 календарни години напред.

Брокерската услуга дава възможност за сключване на договори за покупка на газ от крайни клиенти и снабдители, пряко присъединени към газопреносната система. За тях няма разходи за членство на платформата за търговия и не е необходимо да получават право на достъп и пренос през мрежата.

Брокерската услуга ще предостави и средата за администриране на договорите, сключени преди 2 януари 2020 г., с предмет покупко-проджба на природен газ за период след 1 януари 2020 г., по-малък или равен на една година.

България започна да получава газ от „Турски поток“

На борсата вече имаше пробни търгове само за търговия в рамките на България. Първият беше на 9 декември по програмата за освобождаване на синьо гориво от “Булгаргаз”. Вторият търг бе на 16 декември.

От справки на борсата става ясно, че на двата търга са предложени общо 2,22 млн. мегаватчаса газ, а са изтъргувани продукти за 550 544 мвтч.

На фона на всичко това стана ясно, че от януари България ще внася газ през вход "Странджа 2".

Досега синьото гориво идваше от Русия през територията на Украйна и Румъния.

Според енергийния министър Теменужка Петковатова ще спести около 70 милиона лева годишно. Възможно е да се стигне и до по-ниски цени за потребителите.