МО министър Тодор Тагарев
МО министър Тодор Тагарев / БГНЕС
Има предпоставки в инциденти в Черно море, но за инцидент не е достигало информация до мен. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналсти.

"Руски военни кораби продължават да шетат из нашата икономическа зона. Предприемат провокативни силови действия срещу цивилни кораби, знаете, че имаше бординг срещу търговски кораби. Всичко това носи рискове за нашата сигурност. Все още стои обявата за военно учение, но няма учение. Привидно правейки учение, те се опитват да блокират износа на украинско зърно, това вреди и на нашите икономически интереси", посочи той.


На въпрос на критиките на президента Румен Радев за решението на парламента България да изпрати неизправни ракети C-300 на Украйна, Тагарев заяви лаконично:

"Има много хора в България, които са загрижени за сигурността на Русия. Аз мисля, че трябва да бъдем загрижени преди всичко за собствена сигурност. Отчасти гарантираме нашата сигурност, като помагаме на Украйна да защити цивилни убийства на граждани, на цивилна инфраструктура от Русия, която непрекъснато използва дронове и балистични ракети, за да убива граждани", заяви още министърът на отбраната.