/ БГНЕС
Тийнейджърът, който рани друг с нож в „Надежда“, остава в ареста
98398
Тийнейджърът, който рани друг с нож в „Надежда“, остава в ареста
  • Тийнейджърът, който рани друг с нож в „Надежда“, остава в ареста
15-годишното момче, което наръга свой съученик, остава в ареста. Гаф беляза поредното дело, след като стана ясно, че прокуратурата е поискала на Данаил Бейкверди да бъде наложена мярка за неотклонение „домашен арест” , която не се предвижда в закона. След като заседанието беше при закрити врати от Апелативната прокуратура отказаха да дадат името на прокурора. Адвокатът на Бейкверди Ивайло Абаджиев пък обясни, че експертизите по случая все още не са готови и вероятно след около месец защитата ще поиска замяна на мярката с по-лека.
 
На 26 юли 15-годишният Даниал Бейкверди намушка 16-годишния Кристиян във входа на блок в столичния квартал „Надежда”. Причината за нападението бил тормоз в социалните мрежи от страна на пострадалия. Във фейсбук беше разпространено и видео, на което обвиняемият разказва как е нападнал пострадалото момче. Адвокатът на Бейкверди Ивайло Абаджиев разказа, че престъплението е извършено в момент на афект. Той обясни, че експертизите по случая все още не са готови, така че това не би могло да бъде доказано на този етап.

Тийнейджър намушка с нож друг заради публикация в интернет

"Предполагам, че вече му се е избистрило в главата какво е. Към настоящия момент няма нужните психиатрични експертизи, от които да се види, че наистина този кумулиран афект съществува. Всичките тези изводи ги правим на базата на свидетелските показания, които са дадени от обвиняемия и другите свидетели по делото. Предполагам, че когато излязат експертизите, ще стане ясно, че този афект съществува".
 
Днес Апелативният съд потвърди окончателно решението обвиняемият да остане в ареста. Като основни причини магистратите изтъкнаха, че има риск 15-годишното момче да извърши друго престъпление. Според съда в конкретния случай, въпреки че се касае за непълнолетно момче, се налага неговото изолиране в местата за задържане, тъй като всяка друга по-лека мярка не би била достатъчна.

Кървавият инцидент в кв. „Надежда“ заради колаж в интернет и подигравки

Преди това обаче от прокуратурата все пак поискаха налагането на по-лека мярка „домашен арест”, въпреки че такава не е предвидена в закона за хора под 18 години. След допуснатия гаф обаче от Апелативната прокуратура не пожелаха да разкрият името на прокурора.
 
Адвокат Абаджиев обясни, че вероятно след около месец ще пусне молба за изменение на мярката на Бейкверди: "След като той е казал, че са го тормозили, в официален разпит на полицията и единият от свидетелите е признал, че са го тормозили".

Съдът остави в ареста тийнейджър, намушкал друг в кв. „Надежда”

Абаджиев каза още, че за момента непълнолетното момче няма проблеми в ареста и вече е започнало да се съвзема и да осъзнава какво се е случило.