/ Thinkstock/Getty Images
алкохол
92333
алкохол
  • алкохол
Българските момичета на 15 години са на първо място в света по ежеседмична употреба на алкохол и цигари, като 30% от тях пушат. 21 е процентът от 15-годишните момчета, които употребяват тютюневи изделия поне веднъж седмично, което поставя страната ни на второ място по този показател, след Гренландия. Това показва проучване, организирано със съдействието на Световната здравна организация, в което участват 43 страни, сред които САЩ и Канада. То отчита още, че България е сред първите страни по индикатор „училищен тормоз”, като по-чести жертви на тормоз се оказват подрастващите момчета.

Българските младежи са начело в Европа по употреба на анаболи

Освен по употреба на алкохол и цигари, българските ученици са на челните места и по консумация на сладки храни и безалкохолни напитки със захар. Близо една четвърт от момчетата и 13 процента от момичетата са с по-високо от нормалното тегло. Ежедневната физическа активност пък намалява с възрастта, отчита още проучването. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека на Българската академия на науките.

Успокояваме се: Младите у нас пият често, но не по много

40% от 15-годишните момчета и над 20 на сто от 15-годишните момичета са имали сексуални контакти. При момичетата обаче този дял е много по-нисък от дела в страни като Унгария, Дания, Шотландия, Финландия и Чехия. Друг любопитен акцент от проучването сочи, че учениците в България са сред първите в света по индикатор училищен тормоз. Интересното е, че по-често жертви на тормоз са момчетата, отколкото момичетата. В същото време най-малък дял от подрастващите у нас смятат, че съучениците им са мили и услужливи. В България проучването е направено сред 4800 ученици от 5-и, 7-и и 9-и клас, от 163 училища в цялата страна.