Успокояваме се: Младите у нас пият често, но не по много
Успокояваме се: Младите у нас пият често, но не по много / БГНЕС, архив
Отчитаме високо ниво на употреба на наркотици сред 16-годишните
89860
Отчитаме високо ниво на употреба на наркотици сред 16-годишните
Отчитаме високо ниво на употреба на наркотици сред 16-годишните
  • Отчитаме високо ниво на употреба на наркотици сред 16-годишните
  • Отчитаме високо ниво на употреба на наркотици сред 16-годишните

От цяла Европа в България най-голяма част от младежите пушат цигари. Всеки четвърти младеж на 16-годишна възраст у нас употребява тютюневи изделия, а за сравнение в европейските държави пуши всеки осми от учениците.

30% пък са 16-годишните, които поне веднъж в живота си са употребили наркотични вещества. Това показват резултатите от европейско проучване, което днес бе представено от родни изследователи и специалисти в областта на наркотиците.

Опасна дрога стана хит сред учениците

Ако 25% от 16-годишните ученици у нас пушат, то процентът при 13-годишните е 7, информира Анина Чилева, изследовател от Националния център по обществено здраве и анализи.

"По отношение на ежедневната употреба на цигари, това вече са пушачи, 1/4 от българските млади хора са пушачи срещу 1/7 до 1/8 в Европа. Това означава, че всеки четвърти младеж у нас пуши ежедневно поне по една цигара срещу всеки осми в Европа", обясни тя.

Българските ученици, които пушат, са с пет процента над средното за Стария континент. Младите дами в България обаче пушат повече от младите господа. 88% от учениците пък смятат, че алкохолът в България е лесно достъпен за непълнолетните лица.

Деца се дрогират в училище в Сливен? (ВИДЕО)

По думите й количеството употреба на алкохол сред младите в България е под средното ниво. "Нашите деца пият често, но не пият по много", разясни Чилева.

Повече от два пъти се е увеличила употребата на наркотични вещества сред 16-годишните за последните 17 години, добави Момчил Василев, директор на Национален фокусен център за наркотици и наркомании.

Ученичка е в будна кома след алкохол и "чай" за пушене?

"Стартовата основа на България е малко под европейската - тръгваме от 14%, 4 пункта по-малко от средното за Европа през 1999 г. Още при следващото събиране на данни през 2003 г. вече сме равни и оттам дръпваме нагоре. При европейските данни се запазва едно равнище като през 1999 г. - 18%, докато при нас достигаме 30%, което прави повече от два пъти увеличение употребата на някакъв наркотик от нашите ученици", обобщи данните Василев.

Проучването е извършено през 2015 г. в 35 европейски държави сред 96 043 ученици, родени през 1999 г.