Земеделски производители отново потвърдиха протестната си готовност, а премиерът Николай Денков отправи втора покана за среща с техни представители, след като от бранша отклониха първата.

Премиерът за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям (ВИДЕО)

Пред журналисти тази сутрин министър-председателят заяви, че аргументите, които зърнопроизводителите използват, за да протестират срещу вдигането на забраната за внос на зърно от Украйна, са напълно несъстоятелни. Денков подчерта, че връзката и диалогът се късат от страна на недоволните, които първо са отказали среща със земеделския министър Кирил Вътев, а после и със самия него.

През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания - незабавно да се случи това, ако не го направите, ще блокираме държавата. Аз с терористи не преговарям", каза премиерът.

По-късно през деня министър-председателят обяви, че ще покани за втори път на среща представители на зърнопроизводителите и не вижда основания за отказ от тяхна страна. „Проблемите не се решават със заплахи и стачки, а когато се седне на масата и се обсъждат конкретни числа, кой какво е получил, какво е загубил и какво очаква“, посочи премиерът. Министър-председателят не вижда причина за оставка на земеделския министър. Денков посочи, че Вътев се намира под изключителен натиск и е добър експерт.

Думите на министър-председателя предизвикаха реакцията на бранша, а от Българския фермерски съюз изпратиха своя позиция до медиите.


Фермерите остро осъждат думите на премиера, че земеделците са терористи

„Остро осъждаме използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи затова, че отстояват правата си. Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна - член на ЕС“, пишат в позицията си от организацията. Те  припомнят още, че са член и на европейската земеделска организация „КОПА – Коджека“.

„Правителството и земеделският министър Кирил Вътев вече 100 дни отказват да си говорят с браншовите организации за проблемите и оказването на помощ. Изцяло имаше липса на комуникация. Решиха да седнат на масата за преговори, когато дойде време за протести", коментира Георги Стоянов, председател на фермерския съюз. Според него заради липсата на диалог целият сектор излиза заедно на общ протест.

Темата коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него премиерът и зърнопроизводителите трябва да спрат с квалификациите и заканите помежду си. Той каза още, че проблемите се решават на масата на преговорите и определи като грешка на премиера Николай Денков квалификациите, които е използвал.

Бившият министър на земеделието и настоящ председател на ресорната парламентарна комисия Десислава Танева заяви, че намира протеста на зърнопроизводителите за справедлив. По думите ѝ промяната в позицията без дебат със сектора не е имало до какво друго да доведе, освен до протести.

Бойко Борисов с остра критика: Имаме слаб земеделски министър

Отношение по темата взе също лидерът на БСП Корнелия Нинова. По време на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията тя заяви, че, според нея, българското правителство е предало българския национален интерес. „Как Полша и Румъния, които са едни от най-големите поддръжници на Украйна, този път се опълчиха и защитиха своите икономика и земеделие? Словакия, Унгария, Румъния и Полша остават на твърдата позиция, че няма да допуснат внос на украинско зърно и ще наложат национални забрани. Само българското правителство предаде своя национален интерес“, посочи тя.

За понеделник зърнопроизводители обявиха протести на няколко места в страна, готвейки блокади на пътища, недоволни от решението на парламента да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна.
Иван Лазаров/БТА