/ БГНЕС
Правителството има отличен диалог с бизнеса и синдикатите, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на извънредна среща на правителството с представители на бизнеса и синдикатите, която се проведе в сградата на Министерски съвет.

Експерт: С 15% ще поскъпне токът, ако КЕВР одобри предложението на ЧЕЗ

По време на срещата, на която е присъствал премиерът Бойко Борисов, бизнесът е изразил своите притеснения от покачването на цената на електрическата енергия на свободния пазар от началото на април.

"Дружествата от държавната енергетика ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса на всеки час на платформа "Ден напред" на цена от 44,10 лева. Това е цена, която е определена от Европейската комисия, ангажимент, който ние стриктно спазваме", обясни Петкова и добави, че ежедневно на борсата се предлагат около 25 хил. мегаватчаса електроенергия.

ЕРП-тата искат увеличение в цената на тока, ЧЕЗ настоява за 67% нагоре при нощната тарифа

След празниците ще стане ясно дали държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2“ може да получи държавна помощ. Централата генерира загуби заради разходите за вредни емисии.

Шефът на КЕВР: Около 3% ще бъде увеличението на тока от юли

"Около 200 млн. всъщност ни делят от декапитализацията на дружеството. Ние сме отправили искане до Европейската комисия именно с този размер на дълга да бъде увеличен капиталът на ТЕЦ "Марица-Изток 2", посочи Теменужка Петкова.
БГНЕС