/ sxc.hu
Експерт: С 15% ще поскъпне токът, ако КЕВР одобри предложението на ЧЕЗ
101351
Експерт: С 15% ще поскъпне токът, ако КЕВР одобри предложението на ЧЕЗ
  • Експерт: С 15% ще поскъпне токът, ако КЕВР одобри предложението на ЧЕЗ
Средно с 15 процента ще поскъпне токът за бита, ако енергийният регулатор одобри предложението на ЧЕЗ за повишение на цената на електронергията. Мнението изрази пред Дарик енергийният експерт и член на стратегическият съвет към президента Еленко Божков.
 
Ще поскъпне и токът за фирмите, които потребяват  електроенергия по регулирани цени, смята още Божков.

ЕРП-тата искат увеличение в цената на тока, ЧЕЗ настоява за 67% нагоре при нощната тарифа
 
ЧЕЗ предложи увеличение на цената на тока през деня с 3,5 процента, но на практика заради идеята да поскъпне нощния ток с близо 68 процента, поскъпването на енергията ще бъде драматично, според енергийния експерт. Той  опроверга твърденията на ЧЕЗ, че цената на тока за малките фирми, които все още потребяват енергия на цени, определени от енергийния регулатор, ще се понижи според тяхното предложение.
 
„Всъщност се оказва, че средно претегляната цена на тези фирми, т.е. комбинацията от дневна и нощна тарифа, излиза като едно увеличение с 5%“, каза Божков.

Шефът на КЕВР: Около 3% ще бъде увеличението на тока от юли
 
Според него фирмите, които ползват двутарифни електромери, също ще плащат по-висока цена на тока с 3 процента, заради поскъпването на електронергията за тях през нощта според предложението на ЧЕЗ с 31 процента. Божков предполага, че идеята за поскъпне нощния ток за бита има и друг цел: „Прави се, за да се увеличи средната цена, за да се бръкне в джоба на гражданина и другата цел според мен, която не е толкова явна, но се търси ефект, това е, за да представят в по-добра светлина това, което трябва да се събира от ЧЕЗ от гражданите пред новия купувач.“
 
Крайното решение за цената на тока за бита и малките фирми на регулиран пазар ще вземе енергийният регулатор.