Танева освободи шестима, организирали скандалния семинар в Несебър
Танева освободи шестима, организирали скандалния семинар в Несебър / БГНЕС, архив

В деня на национален траур шефове на няколко регионални дирекции по горите вдигнаха банкет след семинар в хотел в Несебър. Екип на bTV засне празничната вечеря на държавните чиновници. Празнуващите държавни и общински служители са планирали семинара в морския град още на 6-ти декември, но след трагедията в Хитрино не са отменили банкета. Министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева уволни всички регионални горски директори и един от шефовете на природни паркове, който обаче не е бил на купона.

Освобождават директора на горското в Шумен заради скандален семинар

Служители на няколко регионални дирекции по горите, представители на природни паркове и Общинското предприятие „Туризъм публични прояви и атракции" на Шумен се събраха на банкет в деня на национален траур за жертвите от Хитрино.

Според чиновниците от празничните маси, купонът е започнал с минута мълчание в памет на жертвите от Хитрино. Всички присъствали на банкета са пуснали и есемес на кратък номер 1466 в помощ на пострадалите.

"Да, съпричастни сме с трагедията, която се случи. Това е. Не сме от държавно предприятие и не празнуваме", каза един от присъстващите.

"Жалко, че е така, но... Какво да ви кажа", каза друг.

Заради скандала министърът на земеделието и храните Десислава Танева уволни всички служебни лица, участвали в организацията по събитието. Без работа останаха заместник-директорът на Регионална дирекция по горите - Варна инж. Иван Стоянов, директорът на Лесозащитна станция - Варна инж. Мария Кирилова, директорът на Регионална дирекция по горите в Шумен инж. Емил Гелов, директорите на природните паркове: „Шуменско плато", „Златни пясъци", „Странджа" - инж. Сашо Кунев, инж. Юлия Тумбаркова и инж. Димо Димов.

Последният от списъка, Димо Димов, обаче, не е бил на купона и няма да бъде уволнен.

Борисов нареди на Танева да уволнява заради скандален семинар в деня на траур

По-рано премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди да бъдат освободени от длъжност всички служебни лица, участвали във вземането на решение за провеждането на семинар в Несебър, протекъл по начин, който не е съобразен с обявения ден на национален траур за жертвите от село Хитрино.

Репортаж на bTV показа служители на горските дирекции на семинар в Несебър във вчерашния ден на траур за жертвите на трагедията в Хитрино. В коментар директорът на дирекцията по горите в Шумен инж. Емил Гелов обясни, че става въпрос за семинар, планиран още на 6 декември. По думите му официалната вечеря е започнала с минута мълчание в памет на жертвите в Хитрино и всички присъстващи са изпратили есемеси на номер 1466 в подкрепа на кампанията на БЧК.