Десислава Танева
Десислава Танева / БГНЕС
Поради спада на доходите при розопроизводителите, ще се борим да защитим ставка между 80 и 90 лева на декар розово насаждение, подчерта земеделският министър
След много комуникации и благодарение на всички български евродепутати сме на финала на ицициативата на България за промяна на мярката за COVID - 19, която в отделните етапи получи единодушна подкрепа от всички страни членки и утре следобед очакваме финалното гласуване за изменение на Регламент-1305 . Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на парламентарния контрол, цитирана от БТА. Тя бе попитана от депутата Александър Сабанов какви ще бъдат компенсациите за зеленчукопроизводителите.

"Промяната ще ни даде възможност да препрограмираме мярката за COVID-19 с 2% от бюджета за  Програма за развитие на селските райони (ПРСР) /около 100 млн. лева/, компенсаторна мярка за намалението на доходите и допълнителните разходи за земеделските производители от пандемията COVID-19, като таваните за земеделски производител са 7 хил.евро към момента, а за малки и средни предприятия - 50 хил.евро", каза Танева.

Танева: Подпомагането на земеделския сектор след COVID-19 е максимално облекчено

"В МЗХГ сме готови и разработили дизайн на мярката и до утре правим комуникация с всички браншови организации, включително и зеленчукопроизводителите за доказване на допълнителните разходи и до няколко дни ще анонсираме пред тях и конкретните компенсаторни ставки на отделните производства. Те ще бъдат представени пред ЕК в хода на дебата за приемането на тази извънредна компенсаторна мярка след финалното гласуване", уточни Десислава Танева.

Ако всичко това приключи по този начин, в началото на юли планираме да проведем съответния Комитет по наблюдение, да пуснем съответната нотификация и този ресурс от около 100 млн. лева да бъде предоставен. Очакваме това да стане до края на лятото, началото на есента, каза земеделският министър. Тя уточни, че критерият за подпомагане ще бъде за реализиран доход, а не за хектари, количество и т.н., като същото важи и за сектора "Зеленчукопроизводство".

Поради спада на доходите при розопроизводителите, който е най-чувствителен от всички останали сектори, ще има два подхода за установяване на размера на компенсаторните разходи. Ще се борим да защитим ставка между 80 и 90 лева на декар розово насаждение, обясни земеделският министър. Тя подчерта също, че независимо от най-трудния период, който са имали, розопроизводителите са проявили много голяма отговорност.

"Можем да стъпим само на данни, които имаме, за да ги защитим пред Европейската комисия", категорична бе Танева.

Земеделският министър информира още, че подадените заявления за идентификация на розови насаждения в МЗХГ са 2243 броя. От тях проверени на място са 2009, или 89,6 на сто, от които 64 заявления (3 процента) не отговарят на изискванията на закона и тяхната роза Дамасцена има примеси с други видове рози. Танева подчерта още, че всички насаждения, подадени за изкореняване и проверени от службите на министерството, не са нито Дамасцена, нито Алба, а са сръбски и други сортове и примеси, които няма да попаднат в обхвата на анонсираната подкрепа.
БТА