Армията не е проявила интерес към бронираната транспортна техника, която парламентът реши да предостави на Украйна. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който коментира пред журналисти ветото на президента Румен Радев, преди изслушване му в парламентарната комисия по отбрана. Тагарев посочи, че армията разполага с такъв тип машини.

Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.  Според държавния глава не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“.  

Комисията по отбрана разглежда ветото на Радев за БТР-ите за Украйна

Мотивите на президента не са свързани с Министерството на отбраната, защото машините са собственост на Министерството на вътрешните работи и изложените доводи са свързани с тяхното потенциално използване за охрана на границата и действия при бедствия и аварии, коментира още Тагарев.

Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост. Това не са машини, с които могат ( бел.ред. украинската армия ) да тръгнат в атака, но в определени условия си вършат работата. Това са колесни машини и не могат да бъдат използвани при сняг, първо трябва да минат снегорини, за да разчистят. За охрана на границата трябва високо проходима техника, обясни министърът.

Не е дискутиран въпросът кой ще поеме разходите по транспорта на техниката до Украйна, каза още Тодор Тагарев.

В дневния ред на заседанието на комисията по отбрана е и ветото на президента върху споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.
Николай Трифонов, БТА