Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника

В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Румен Радев подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции "Гранична полиция" и "Пожарна безопасност и сигурност на населението". 

"Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет", заяви президентът.

Според премиера Николай Денков ветото на президента върху подпомагането на Украйна с бронирана транспортна техника ще бъде отхвърлено. По думите му това вето ще бъде преодоляно веднага.

Денков: Ветото над доставката на БТР-и за Украйна ще бъде преодоляно

Темата коментира и вицепремиерът Мария Габриел, която заяви, че е въпрос на време Народното събрание да си свърши работата. 

"За мен е важно да бъдат видени мотивите и от малкото, което видях, мога да изразя съжаление за това решение. Доколкото ми е известно отпадналата необходимост се е случвала по време на служебните правителства и не ми е ясно да са взимали мерки те да бъдат използвани в други ситуации, така както са цитирани", заяви Габриел.

Мария Габриел за ветото на президента: Въпрос на време е НС да си свърши работата

"Решението беше съгласувано с МВР, с необходимите структури, за да бъде много ясна позицията на България. Този дебат ще доведе до това отново да бъде успокоена България и гражданите за отпадналата необходимост и много ясно да заявим своята позиция на солидарност с Украйна", добави тя.  

Попитана дали очаква ветото да бъде отхвърлено, Габриел заяви: "На фона на преди това случилите се дебати, не очаквам промяна в позицията на Народното събрание".

Според председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума - срам.

Пеевски определи като „срам“ ветото на Радев за БТР-ите
 
"След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство. Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен  път  - към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят", допълва Пеевски.
 
Според него Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на президента, като с това потвърди подкрепата към Украйна и украинския народ.
 
Председателят на Народното събрание Росен Желязков също изрази мнение за наложеното вето. По думите му позицията на президента не е била изненадваща, като мнозинството в парламента ще преодолее ветото.

"Очакваше се връщане за ново разглеждане на закона, в този смисъл президентът е последователен. Според Конституцията една от целите на външната политика е справедлив международен ред", добави той.

Желязков подчерта, че "позицията на България е последователна и мнозинството в НС ще преодолее ветото".

Относно мотивите на президента, че депутатите не са запознати с въпроса, Желязков заяви: "Депутатите са запознати с тази тема и ще вземат информирано решение".

И лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира ветото. "От началото БСП беше против пращането БТР-ите към Украйна. Мотивите на президента почти напълно съвпадат с изказванията ни от трибуната", заяви тя.

По думите ѝ няма доказателства, че техниката е с отпаднала необходимост и че това дарение е в ущърб на националната сигурност. "В зала ще подкрепим ветото", подчерта лидерът на БСП.

ГЕРБ също излезе с позиция във връзка с ветото на президента. "Демокрация и свобода не може да се защитават и отстояват с политическо лицемерие и с различни позиции за външна и вътрешна употреба", се казва в изявлението.

"Като член на НАТО и ЕС България следва позицията на демократичния свят. А мнозинството в парламента има ясна и последователна евроатлалнтическа политика в подкрепа на правото на Украйна да защитава своите граждани и територии", посочват от ГЕРБ.

"Очевадно е, че за пореден път президентът Румен Радев демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от ЕС и НАТО. Суверенитет и стабилност не се постигат с разделени институции и различни позиции по геостратегическите теми", подчертават от ГЕРБ.

"Изненадващо, абсолютно несъстоятелно вето на президента", коментира пред журналисти Ивайло Мирчев, депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и член на Комисията по отбрана.

Нито един от мотивите не е релевантен, още повече, че те бяха изговорени в залата, категоричен е Мирчев. Като се започне от това, че депутатите не били запознати, което не отговаря на истината, тъй като в секретното деловодство на Народното събрание (НС) има доклад, и минем през предложението на президента БТР-те да отидат за опазването на границата, което е обида към българските граничари, защото тези машини не могат да бъдат там, обясни депутатът. Те не са били и по време на Студената война там, добави Мирчев. За идеята Радев да бъдат даден на Гражданска защита посочи, че, преди да бъде взето решението, е попитал въпросната институция дали имат нужда от тази техника и отговорът е бил, че имат достатъчно техника и тези машини не им вършат абсолютно никаква работа. 

Освен това президентът близо две години управляваше с негови служебни правителства, ако имаше желание тези БТР-и да отидат в Гражданска защита, можеше да го направи, отбеляза Ивайло Мирчев. От тази гледна точка това е „политическо лицемерие на президента, с което, очевидно, иска, първо, да засвидетелства вярност към Митрофанова (Елеонора), второ – да генерира енергия за собствения му политически проект на фона на тази помощ, която България може да изпрати“, коментира представителят на ПП-ДБ. По думите му тези БТР-и са стари, те са взети в България за Възродителния процес. Много се надявам президентът да не иска да се връщат тези времена, в които БТР-и се използват срещу български граждани, срещу протестиращи български граждани, допълни Ивайло Мирчев.