"Мисля, че просто е въпрос на време Народното събрание да си свърши работата". Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел пред журналисти относно ветото на президента Румен Радев върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна.

"За мен е важно да бъдат видени мотивите и от малкото, което видях, мога да изразя съжаление за това решение. Доколкото ми е известно отпадналата необходимост се е случвала по време на служебните правителства и не ми е ясно да са взимали мерки те да бъдат използвани в други ситуации, така както са цитирани", коментира Габриел.

Президентът Радев наложи вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна

"Решението беше съгласувано с МВР, с необходимите структури, за да бъде много ясна позицията на България. Този дебат ще доведе до това отново да бъде успокоена България и гражданите за отпадналата необходимост и много ясно да заявим своята позиция на солидарност с Украйна", добави тя.  

Попитана дали очаква ветото да бъде отхвърлено, Габриел заяви: "На фона на преди това случилите се дебати, не очаквам промяна в позицията на Народното събрание".

Габриел коментира и темата за приемането на България в Шенген. "Предстоят много интензивни разговори за Шенген и целта на страната ни остава непроменена. Продължаваме интензивна работа, включително и в най-висшата дипломация - с Австрия и с Холандия. Мисля, че ние трябва неотклонно да следваме нашата цел- България да бъде приета в Шенген", заяви тя. 

По думите ѝ каквито и варианти да се говорят за въздушни и сухопътни граници, те трябва да бъдат обвързани с ясни срокове.  

"Последните две седмици специално направих документ, в който в две страници, много ясно са показани всички постижения на България, не само със случващото се на границата, те са свързани с пилотния проект с Австрия, с пилотния проект с Европейската комисия", обясни вицепремиерът.

По думите ѝ "когато фактите говорят, е добре политиците да вземат правилните решения". 

Заради снежната буря: Българи са блокирани на летището в Мюнхен

Относно блокираните български граждани на летище в Мюнхен заради метеорологичната обстановка Мария Габриел посочи, че на място е консулът на страната ни. Тя заяви, че е обсъждано с първия възможен полет те да се приберат в България. Следим ситуацията отблизо и сме реагирали абсолютно навреме, каза Габриел.
Елена Николова/БТА