Ветото, наложено от президента Румен Радев, върху изпращането на бронирана транспортна техника за Украйна ще бъде разгледано от ресорната Комисия по отбрана. На актуални въпроси за политиката за отбрана ще отговаря и министър Тодор Тагарев.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и.

В мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия.

Какви са реакциите след ветото на президента за БТР-ите за Украйна (ОБЗОР)

Реакциите на ветото бяха почти еднополюсни. Председателят на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателят Николай Денков заявиха, че то ще бъде отхвърлено, а премиерът определи хода на президента като "излишен жест".

От БСП обявиха, че ще подкрепят ветото при гласуване в пленарна зала, а вицепрезидентът Йотова коментира темата с думите, че има вяра на Радев що се
отнася до национална сигурност, а не на политиците.
БГНЕС