Съюзът на съдиите в България подкрепя съдия Панова за председател на ВКС
Съюзът на съдиите в България подкрепя съдия Панова за председател на ВКС / снимка: БГНЕС

Съюзът на съдиите в България подкрепя кандидатурата на съдия Павлина Панова за председател на ВКС. Това се посочва в становище на най-големия съдийския съюз у нас.

Номинацията на съдия Павлина Панова беше направена по прозрачен и обоснован начин, пишат още от ССБ до ВСС. Съдийският съюз подчертава, че не омаловажаваме професионалните и нравствени качества на другия кандидат - Лозан Панов.

Съдиите обаче виждат съществената разлика в притежаваните от всеки един от тях действителни знания за работата, постиженията и проблемите на съда, както и различна по яснота визия с какви по естество и характер мерки може да се подобри работата на съда и да бъдат решени съществуващите проблеми. До този извод те стигнали след изслушването на двамата кандидати миналата седмица пред съдиите от ВКС.

Не е без значение и направеният, при законодателното учредяване на системата на административните съдилища, избор от съдия Панов да се развива професионално в сферата на административното правосъдие. Този избор обективно е обосновал неговото откъсване от проблемите на гражданското, търговското и наказателното правораздаване за период от 7 години, което не е малко време на фона на целия му практически опит, пише в позицията на ССБ.