/ БТА
Въвеждането на процедура за търсене на отговорност на главния прокурор и други висши прокурори е обсъдил правосъдният министър Янаки Стоилов представи със Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

На дискусия е било подложена и възможността за преназначаване на прокурор, който е водил разследване срещу главния прокурор, като съдия след края на процеса, а прокурорските актове по разследване на главния прокурор да не подлежат на инстанционен контрол.
Срещу разследващия прокурор да не може да бъде образувано дисциплинарно производство за времето на разследване срещу главния прокурор, предвиждат част от мерките.

Обмислят обжалване на решението на ВСС за Иван Гешев

Други акценти в предложението са въвеждане на задължение за главния прокурор да отговори на поставените въпроси по доклада за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика, които са постъпили в хода на общественото обсъждане на доклада. Съветът е разгледал и въпроси, свързани с въвеждането на съдебен контрол върху постановлението на прокурора за отказ да образува наказателно производство, както и съдебен контрол в началото на наказателния процес.

Иван Гешев пред ВСС: Няма да си тръгна сам от поста

По време на извънредното заседание Съветът е обсъдил още конкретни мерки и срокове, относно законодателни промени, целящи достъпно, ефективно и предвидимо правосъдие; противодействие на корупцията и укрепване на търговския оборот.