Състоянието на най-тежко пострадалата жена от Бургас остава критично
Състоянието на най-тежко пострадалата жена от Бургас остава критично / DarikNews.bg

Критично остава състоянието на 46-годишната Албена Узунова от Бургас, която пострада при катастрофата на магистрала „Тракия". Тя продължава да е на апаратна вентилация с медикаментозно подтискане на съзнанието в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия в Университетската болница „Св. Георги". Лекарите се въздържат от прогнози за нейното възстановяване.

Възможни са инфекции и усложняване на състоянието, обясни доц. Чавдар Стефанов, началник на КАРИТ. При транспортирането в болницата жената бе с натрошен на малки части череп, добави той. Притесненията на лекарите са от възможно възникване на инфекции, тъй като има изтичане на мозъчна течност.

Отделно пациентката има контузии на белия дроб и на корема, както и вродени увреждания на бъбреците и на черния дроб. Това предполага развитие на пневмония и усложнения, подчерта доц. Стефанов.

Състоянието на мозъка обаче дава надежда, че може да преживее травмите. Д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия, каза, че нараняванията не са животозастрашаващи и изключва възможността за тежка парализа. Важното е в момента да се възстановят тъканите и черепната обвивка и да не се допуска инфекция, добави той.

Засега не се налага спешна операция, в близките дни смесен екип от лекари ще приложи ревизия на раните, именно, за да се избегнат тежките усложнения. Едва след това ще продължим с лечението на другите наранявания, обясни и доц. Иван Трайков, началник на Клиниката по изгаряния.

Заключението на спешно свикания консилиум от анестезиолози, реаниматори, неврохирурзи, специалисти по очна, ушна, лицево-челюстна, реконструктивна и пластична хирургия е пациентката да бъде оперирана планово в понеделник от смесен екип хирурзи. Общото им становище е, че евентуалното транспортиране на пострадалата в друга болница на страната, ще застраши живота й. Лекарите в УМБАЛ и в момента осигуряват най-добрата медицинска помощ за нея.

Средно лечението на 46-годишната жена от Бургас струва между 1 200 и 1 500 лв. на ден. То се поема изцяло от болничното заведение, въпреки че тя е здравно неосигурена.

В добро общо състояние са и останалите 8 пострадали, които бяха приети след катастрофата на 15 юни в УМБАЛ „Св. Георги", съобщи доц. Ангел Учиков, временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение. Те се възстановяват след направените интервенции, като са консултирани от специалисти за продължаващо лечение. Другата седмица някои от тях ще бъдат оперирани допълнително в Клиниката по изгаряния от специалисти по пластична и реконструктивна хирургия, допълни доц. Трайков.

Осем души загинаха при тежка катастрофа на магистрала „Тракия" след разклона за Хисаря на 15 юни. Автобус, пътуващ по линията София-Бургас, се удари в крайпътната мантинела, обърна се и се самозапали.

Деветима души са настанени в болница след тежкия инцидент, като 46-годишна жена е в критично състояние.

Автобусът, марка „Мерцедес", е собственост на бургаска фирма „Бургас Тур-90", но лицензът за превоз е на фирмата „Ентуртранс".

Други новини от Пловдив