Прокуратурата даде подробности за случая с 2-годишното дете в Пловдив, което е в кома в болница „Св. Георги”. Състоянието му е изключително тежко. Има съмнения, че е малтретирано. Задържана е майката осиновител. 

По данни на лекарите, майката, която го е осиновила преди година, е казала, че детето било паднало. Заради тежките наранявания, обаче, медиците се усъмнили и подали сигнал до полиция и прокуратура. 

2-годишно дете е в кома, има съмнения за агресия и побой

"На 23 септември е постъпил сигнал от лекари в Спешен център, че при тях има дете на година и 9 месеца, в много тежко състояние. Детето е закарано от майката, която пред лекарите е потвърдила, че тези травматични увреждания, които са били видими по тялото му, са били причинени от неговото падане от спалнята. След прегледа, обаче, лекарите са се усъмнили в това, тъй като детето е било в безсъзнание и със синини с различна давност, както и следи от ухапвания. Прегледът установил и още травматични увреждания - черепно-мозъчна травма, разкъсвания на белия дроб", посочиха от прокуратурата в Пловдив на брифинг пред медиите.

"Обясненията на майката са, че детето е паднало, а впоследствие тя за да го свести, го била хапала. Тази съвкупност от обяснения доведе до това, че назначихме съдебно-психиатрична, психологична и комплексна експертиза на майката, за да преценим нейното психично състояние. Заключението ще е факт утре. Назначена е медицинска експертиза на детето. Състоянието му е критично", допълниха от прокуратурата и уточниха, че търсят какво точно е доведоло до съвкупността от тези тежки травми на детето.  

"Снимат и зъбна отливка на майката, за да се види дали тя наистина го е ухапала, тъй като тя е живеела сама и го е гледала сама, но може да е имало и друг човек, нейн приятел, който да е бил в жилището", посочиха още те. 

Осъществена е кореспонденция със социалните служби, за да се установи провеждан ли е мониторинг, както и по какъв начин е било осиновено детето.

Образувано е досъдебно производство. Жената е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Делото е образувано за причиняване на тежка телесна повреда в условията на домашно насилие на малолетно дете. След назначените окончателни експертизи ще бъдат съобщени подробности по случая. Районната прокуратура ще внесе искане в съда за определяне на марка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо нея. Наказанието, което грози жената, е от 3 до 15 години.

Няма данни жената да е криминално проявена, свидетели твърдят, че се е грижила добре за детето. Тя работела в магазин за дрехи.

Разследването продължава, проверяват се всички версии.