Йордан Цонев, ДПС
Йордан Цонев, ДПС / БГНЕС
ДПС ще подкрепи готвения от БСП вот на недоверие срещу правителството, обяви зам.-председателят на парламентарната група на партията Йордан Цонев. Представители на двете политически сили вече обсъдиха проекта на мотивите, изготвени от левицата, с които те искат събаряне на правителството заради провала му в политиката по опазване на околната среда и управлението на водите.

Опозицията обсъжда работен вариант на мотивите за вота на недоверие

„Ще подкрепим този вот по много причини. Най-формалната е, че сме опозиционна партия. Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и други региони на страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, която е много важна за нашата партия е, че нашата управленска програма се базира на екологичните принципи. Мотото на нашата програма е „Чист въздух, чиста вода, чиста храна и чиста енергия“. Нашата програма не само акцентира върху екологичните проблеми, но и ние смятаме да използваме „зелената икономика“ като основен инструмент за икономическия растеж в страната“, коментира Цонев.

БСП кани парламентарните групи на консултации за вота на недоверие

Според него правителството води „хаотична“ политика в сферата на екологията, която води до „перманентни кризи“.

БГНЕС

От ДПС смятат, че вотът на недоверие ще доведе до няколко резултата. Първо – чрез дебата в пленарна зала да се стигне до същността на всички проблеми. Второ – имат ли управляващите мнозинство в този парламент, защото след излизането на „Атака“ балансът е променен.

Карадайъ: Ако премиерът е последователен, да отстранява министри

„Ако няма мнозинство и всички, които се заявяват за опозиционни, гласуват за вота, правителството ще падне“, категоричен е Цонев. Ако не падне кабинетът обаче, според него ще стане ясно, че има преформулирана коалиция, която ще стане видна.

БГНЕС

От БСП останаха доволни от изхода на разговорите.

Тези 40 страници мотиви са недостатъчни за това, което се случва в момента и което са принудени да изтърпяват българските граждани. Това правителство, откровено можем да кажем, е заплаха за българските граждани“, смята Драгомир Стойнев от левицата.

Всеки вот обаче е и математика, припомни Стойнев и подчерта, че разговорите на БСП ще продължат с представители на „Воля“, а след това и с независими депутати.