Съдът заседава по делото „Черният Великден” в Симеоновград
Съдът заседава по делото „Черният Великден” в Симеоновград / снимки: DarikNews.bg, архив

Пловдивският апелативен съд ще заседава днес по делото за шестимата прегазени младежи в Симеоновград, съобщиха от съда. Очаква се на предстоящото заседание да бъдат представени нови съдебно-медицинска и комплексна авто-техническа експертиза.

Новите експертизи по делото „Черният Великден”, които бяха назначение от пловдивските магистрати на предишното заседание, трябва да докажат как точно са станали нараняванията и дали действително Данаил е карал автомобила - убиец. Делото е образувано по жалба на подсъдимите Данаил Георгиев и Живко Желев и на гражданските ищци. Общо 22 години затвор присъди Окръжният съд в Хасково по това дело през месец май.

Хасковският окръжен съд осъди на 12 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от отворен тип Данаил Георгиев. Съдът го призна за виновен в това, че е причинил по непредпазливост смъртта на повече от един човек и средна телесна повреда на повече от един човек, в пияно състояние, като случаят е особено тежък. 15 години лишаване от свидетелство за управление на МПС постанови още съда за Георгиев, както и да заплати 2504 лева разноски по делото.

На 10 години лишаване от свобода при същите условия и 13 години без свидетелство за правоуправление бе осъден братовчед му Живко Желев по обвинението, че е предоставил ключовете за колата, с която в нощта на Великден миналата година бяха прегазени шестте деца. 1454 лева за разноските трябва да заплати той, според решението на съда, прочетено от председателя на 3-членния състав Красимир Димитров.

Съдът заседава по делото Черният Великден в Симеоновград
netinfo

Навръх Великден 2011 г. шестима младежи загинаха в Симеоновград, ударени от шофьор, загубил управлението на автомобила си. 23-годишният Данаил Георгиев от Симеоновград карал „Опел Вектра” с висока скорост, загубил управление над колата и се ударил в стълб, след което колата се преобърнала и ударила преминаващи пешеходци. Инцидентът стана на ул. „Съединение” около 23.50 ч. Данаил Георгиев шофирал след употреба на алкохол, а книжката му била издадена от няколко месеца - от 31 януари 2011 г.

Загинаха шестима младежи на възраст между 17 и 19 години - Яница Бойчева, Георги Георгиев, Евгени Атанасов, Красимир Марков, Мелин Зеид, Трифон Трифонов. Те са от София, Стара Загора и Симеоновград. Други младежи - Мария Луиза Неделчева и Милен Жеков - бяха ранени.