Лондонски съд остави в ареста петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, предаде AFP.

Tриматa мъже и двете жени не дойдоха лично в Уестминстърския магистратски съд, а наблюдаваха заседанието чрез видеовръзка. Единствените думи от тях бях потвърждение на имената и датите им на раждане.

Стана ясно кой е подал сигнала за българите във Великобритания

Петимата са обвинени в "заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел, накърняваща безопасността и интересите на държавата", припомня агенцията. Твърди се, че предполагаемите престъпления са извършени между 30 август 2020 г. и 8 февруари миналата година.

Заместник-главният магистрат Тан Икрам остави петимата в ареста до следващо изслушване по делото в съда в Олд Бейли на 13 октомври. Обвиняемите са Орлин Русев, 45 г., Бисер Джамбазов, 42 г., Катрин Иванова, 32 г., Иван Стоянов, 31 г., и Ваня Габерова, 29 г. Те бяха арестувани от полицията за борба с тероризма през февруари по Закона за държавните тайни.

От „Възраждане“отрекоха връзка с българите, заподозрени в шпионаж за Русия

Русев, Джамбазов и Иванова бяха са обвинени и в притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения.

Описвайки обвиненията, прокурорът Катрин Селби каза, че "оперативният център в тази страна за престъплението шпионаж" е собственост на г-н Русев.

Домашният му адрес е вече затворена крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, допълва БГНЕС.

Смята се, че Орлин Русев е организирал и управлявал шпионските операции на клетката от Обединеното кралство. Твърди се, че подобни операции са се провеждали във Великобритания и Европа.

Петимата души са обвинени, че са участвали в заговор с "лице, известно като" Ян Марсалек. Той не е обвинен по делото. Русев е получил задача от чужбина от лицето.

Марсалек е най-известен като австрийски бивш главен оперативен директор на компанията Wirecard, който е издирван в Германия, след като беше заподозрян в извършване на измама.

Смята се, че той е избягал на летище южно от Виена, преди да отлети за Беларус с частен самолет, и сега се намира в Русия.