Съдът отложи делото за клевета срещу министър Цветан Цветанов
Съдът отложи делото за клевета срещу министър Цветан Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветан Цветанов
56603
Цветан Цветанов
  • Цветан Цветанов

Делото за клевета срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, образувано по жалба съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд, беше отложено за 18 октомври.

На заседанието съдът прие фоноскопската експертиза със записа от интервюто на министър Цветанов пред частен телевизионен канал, въз основа на което е и заведено делото. Според жалбоподателката в него вицепремиерът е направил директно внушение, че щом е забавила мотивите към осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов, значи е работила в услуга на организираната престъпност.

Съдията-докладчик по делото Екатерина Роглекова, която е и зам.-шеф на Районния съд в Пловдив, уважи двете искания на адвокатката на Цветанов - Десислава Добрева. Съдът постанови да бъдат издадени две съдебни удостоверения на защитничката на министъра. С първото Добрева ще изиска справка от Софийския градски съд за наказателно дело 328 от 2008 г. с подсъдим Васил Маникатов - кога е образувано и на коя дата са обявени мотивите. Адвокатката ще получи още едно удостоверение, с което да й бъде предоставена информация от Софийския градски съд дали за периода 2004-2011 г. има забавени мотиви по дела на Мирослава Тодорова и дали по тази причина не се е стигнало до прекратяването им по давност. Не беше уважено искането на защитничката на Цветанов периодът да е от 2004-а до 2012 г.

Съдът не прие като доказателство по делото копие от интервю на премиера Бойко Борисов във вестник "Капитал" от 27 юли тази година. В него министър-председателят предлага на вицепремиера Цветан Цветанов да се извини на Мирослава Тодорова за думите си, че "покровителствала" мафията. Копието от статията беше представено от адвокат Даниела Доковска, защитничка на Тодорова. "Чрез него искаме да покажем, че правителството не разполага с доказателства, че Мирослава Тодорова е свързана с организираната престъпност", подчерта Доковска. По думите й в противен случай Борисов е нямало да даде такъв съвет на Цветанов.

Именитата правистка протестира и срещу исканите справки за забавени дела на клиентката й за години назад. "Този период е измислен от защитата на Цветанов и не фигурира в интервюто му", аргументира се адвокатката. Доводите й обаче не бяха приети.

Като доказателство по делото ще бъде приложено удостоверение, че Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите.

В залата не липсваха и забавни моменти. Това се случи по време на изслушването на вещото лице Методи Консулов, който допълни с корекции експертизата си на презаписа на интервюто на вътрешния министър в телевизионно предаване на 24 януари. Именно там Цветанов говори за обвързаността на Мирослава Тодорова с мафията.

Експертът Консулов призна, че при първоначалното прослушване на диска, предоставен от Би Ти Ви, не е чул цели думи и реплики. Сред тях са "топ срещу врабче" и "Трай, ма!", които според вещото лице са на водещия от сутрешния блок Виктор Николаев.

Вътрешният министър Цветан Цветанов не се чувства виновен за критиките си към съдебната система, които е отправял чрез медиите, съобщи самият той в коментар за отложеното от Пловдивския окръжен съд дело срещу него за клевета, заведено от Мирослава Тодорова. Според съдебната практика при подобен казус, за да бъде оневинен подсъдимият, трябва да докаже истинността на своето твърдение.

"Има адвокат, който ме представлява, и смятам, че всичкото, което се прави в този съдебен процес, е показване на някакъв авторите, който според мен е безсмислен. Не се чувствам виновен за това, което съм казал. Винаги, когато съм говорил за съдебната система, съм давал конкретни примери с конкретни съдебни решения. Никога не съм обвинявал някого в обслужване на организираната престъпност, но съм казвал, че за мен е непрофесионално да имаш забавяне на дела с месеци, години и когато отиде на по-горна инстанция, да бъде прекратено даденото дело поради изтекла давност, защото това е отказ от правораздаване", коментира Цветан Цветанов.