/ IStock
Софийският градски съд допусна партия "Българско лято", близка до обвиняемия бизнесмен Васил Божков, да бъде регистрирана. Решението на съда може да бъде обжалвано в седемдневен срок.

Отложиха делото за регистрацията на партията, свързана с Божков (ВИДЕО)

По време на днешното заседание за регистрацият на партията прокуратурата настоя тя да не бъде вписвана, защото не отговаря на законовите изисквания. Според държавното обвинение в документите за регистрация има задраскани и поправяни ЕГН-та и имена, като поиска експертиза да провери истинността им. Прокуратурата поиска и експертиза, която да установи дали наистина е била проведена телеконферентна връзка за учредяване на партията.

Според прокуратурата лъвът на емблемата на "Българско лято" има прилики с изображение на марка енергийни напитки, както и на емблемата на Български монетен двор, като посочи, че иска да бъде проверено доколко това е така.

Божков ще се кандидатира за депутат, ако партията му поиска

Съдът обаче прецени, че при този тип дела, когато няма насрещни доказателства от страна на държавното обвинение не е налице основание да се назначат експертизи. Като посочи, че въпросите за емблемата и истинността на ЕГН-та и имената, ще бъде решен след проверки от страна на съда. Съдебният състав отбеляза още, че въпреки големите си ресурси прокуратурата не е направила исканите от нея проверки на доказателствата, преди започването на делото.
БТА