Съдът даде ход на делото срещу Христо Ковачки
Съдът даде ход на делото срещу Христо Ковачки / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Съдът даде ход на делото срещу Христо Ковачки
25449
Съдът даде ход на делото срещу Христо Ковачки
  • Съдът даде ход на делото срещу Христо Ковачки

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бизнесмена Христо Ковачки. Това стана след като защитата на подсъдимия поиска първо прекратяване на съдебното следствие поради процесуални грешки, а впоследствие и отвод на съдебния състав. Съдът отхвърли и двете искания.

През ноември миналата година процесът не стартира, тъй като делото беше прекратено поради съществени неточности в предварителното производството и обвинителния акт. Сега адвокатите на Ковачки - Ина Лулчева и Илиян Василев - поискаха повторно прекратяване, но искането им беше счетено за неуместно.

Магистратите не се съгласиха и с претенциите на защитата процесът да бъде гледан по съкратената процедура, което предизвика и искане от страна на адвокатите за отвод на съдебния състав поради предубеденост. То беше отхвърлено от председателя на състава Александра Йорданова. Въпреки това, адвокат Василев категорично изрази мнение, че един обективен съд при всички обстоятелства би постановил оправдателна присъда: „За всичките сделки се твърди, че са фиктивни, никъде не се казва защо са фиктивни. Ние твърдим, че не са, защото сме в състояние да покажем всяка една машина, която е предмет на тези сделки, тя е налична. Те могат машина по машина, сделка по сделка да се покажат и ако машините са налични, то тогава какво им е фиктивното на сделките. Така процесът е предрешен в наша полза".

Христо Ковчаки е обвиняем в данъчни престъпления за над 16 млн. лева в периода 2005-2008 г. Измамите са били извършени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен данъчен кредит. Следващото заседание по делото е на 26 март.