Съдиите Таня Райковска и Павлина Панова са кандидати за председател на ВКС
Съдиите Таня Райковска и Павлина Панова са кандидати за председател на ВКС / снимка: БГНЕС

Заместник-председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Таня Райковска и Павлина Панова са първите двамата кандидати за председател на съда. Те бяха предложени на заседанието на Висшия съдебен (ВСС), като всяка от номинациите беше издигната от по петима членове на съвета. Кандидатури могат да бъдат предложени и на утрешното заседание на ВСС.

Сегашният председател на ВКС Лазар Груев, чийто мандат изтича, определи и двете номинации като достойни и добри кандидатури.

Членът на ВСС Мария Кузманова, която е един от издигналите кандидатурата на Таня Райковска, определи пред журналисти Райковска като безспорен професионалист с управленски опит. Тя добави, че съдия Райковска е дългогодишен юрист, работила в едни от най-натоварените съдилища у нас.

Камен Иванов от ВСС, който издигна кандидатурата на Павлина Панова, заяви, че предложението на съдия Панова е било обмисляно месеци наред и магистратът в пълна степен отговаря на неговата представа какъв трябва да е председателят на ВКС.

Мария Кузманова добави, че е убедена, че председател на ВКС ще бъде избран и посочи, че за първи път имаме двама кандидати, които са на едно ниво на съпоставимост.

Таня Райковска е и ръководител на Търговската колегия на ВКС. Тя има стаж в съдебната система над 33 години, като е започнала като младши съдия във Велико Търново и е преминала през Софийския районен съд и Софийския градски съд, преди да започне работа във ВКС.

Павлина Панова работи в Наказателната колегия на ВКС от 2011 г. Тя има стаж в съдебната система 23 години, като е била съдия в Софийския районен съд, Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.