/ БТА
Не съм поддържал нито преки, нито опосредени контакти с Мартин Божанов, каза съдия Георги Ушев от Софийския апелативен съд, бивш председател на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, пред временната комисията за проверка на факти и обстоятелства на групата около Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

Ушев добави, че не е посещавал заведение, в което достъпът се осъществява с карта, не знае за групи за влияние в специализирания съд и апелативния спецсъд, както и че няма нищо общо с групата на Божанов.

По отношение на бизнесмена Веселин Денков и мерките му за неотклонение в специализирания съд Георги Ушев каза, че са проведени 13 дела по искания за изменения на мярката за неотклонение на Денков, но по нито едно от тях не е съдия-докладчик, а по две е бил разпределен да участва в съдебен състав. Не е редно подсъдими и техни приближени лица да се изказват като последна инстанция за съдебни актове, и то в българския парламент, коментира Ушев изслушванията в комисията на Веселин Денков, Ивайла Бакалова и адвоката им Ина Лулчева.

Откакто съм напуснал Софийския районен съд, не съм поддържал контакти с адвокат Велимир Атанасов, допълни съдия Ушев.

Мартин Божанов - Нотариуса беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет също започнаха да работят по казуса и евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 

По темата

Константин Костов, Марин Колев/БТА