Не познавам Мартин Божанов, не съм го виждал, не съм имал съпричастност към групата около него.

Това заяви бившият главен прокурор Сотир Цацаров по време на изслушване пред ВСС във връзка с аферата "Нотариуса". В момента той е
 завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура. Изслушването е по негово искане с мотива да предостави кратко изложение на факти по "всички отправени внушения за съпричастност към дейността на групата около Мартин Божанов".

Защо градският прокурор отказа да се яви пред парламентарната комисия за Нотариуса

Искането е направено във връзка с изявления на народни представители и други лица, в заседанията на Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, както и твърдения в медийни публикации, свързани със служебната му дейност.

"Като главен прокурор не съм имал информация за този човек и групата около него. Не съм имал никакъв интерес такава престъпна дейност да има "похлупак", заяви Цацаров, цитирайки думи на съдия Владислава Цариградска пред временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

В края на март в парламентарната комисия бе изслушан бизнесменът Веселин Денков, половинка на бившата Мис България Ивайла Бакалова. Там Денков официално спомена имената на бившия шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, бившия административен ръководител на двете специализирани съдилища - Георги Ушев, бившия главен прокурор Иван Гешев, на адвокат Атанас Черногорски, и на спецсъдията Андон Миталов, който беше обявен от САЩ за корумпиран, и санкциониран по "Магнитски".

От 10 изслушани прокурори: Само един видял Нотариуса на коледния банкет на СРП

„По време на пандемията към края на лятото се видях с моя близка, която ме посъветва да си направя среща с Цацаров като председател на КПКОНПИ. Изложих му всичко, което ми се е случило и го помолих да прекратят КОНПИ. Каза ми да пусна официален сигнал. Официален сигнал входирах на 25 август, на 28 август ми се обадиха няколко мои приятели и ми казаха че съм обявен за общодържавно издирване", каза още Денков.

Днес Цацаров свърза говоренето срещу него с делото срещу осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман, който беше пуснат условно предсрочно. Той припомни, че е отправил искане за възобновяване на процеса пред върховния съд с довод, че двама от членовете на апелативния съд, които пуснаха предсрочно мъжа от затвора, е трябвало да се отведат.

"Не се срамувам от това, което съм направил с един осъден убиец. Сега бих направил същото – да откажа трансфер до Австралия и да искам възобновяване", каза Сотир Цацаров. И добави: Никога не съм заплашвал съдии. Никога не съм разпореждал да се пускат публикации срещу съдия Цариградска.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев/БТА