От Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) не е изтекла информация във връзка със сигнали, свързани с Мартин Божанов, коментира вътрешният министър Калин Стоянов пред медиите по повод обвинения от страна на народния представител и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той също така каза, че Бойко Рашков лично го е поканил да станe директор на ГДБОП. 

Стоянов добави, че по негово решение е бил изключително стеснен кръгът от служители, които са работили по случая. Министърът отчете, че ГДБОП е единствената структура, която е успяла да изработи и да събере данни по казуса, въз основа на които има образувани досъдебни производства.

На въпрос дали Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР, Калин Стоянов отговори, че това ще бъде изяснено в рамките на досъдебното производство. Той обясни, че наблюдаващият прокурор има право да поиска подобен тип информация и тя ще му бъде предоставена, ако това е необходимо.

По отношениe на въпроса дали са открити данни за полицаи, които са свързани с Божанов, министърът заяви, че абсолютно всички връзки и извършеното по преписките е докладвано в Софийската градска прокуратура. Той каза още, че на този етап няма потвърдена информация полицейски коли да са стояли пред "SS" клуб и ресторант "Oсемте джуджета".

Припомня, че Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб "SS" в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име. В парламента беше създадена временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Константин Костов/БТА