Светият синод забрани на йеромонах Кирил, замесен в секс скандал, да свещенодейства
Светият синод забрани на йеромонах Кирил, замесен в секс скандал, да свещенодейства / снимка: БГНЕС, архив
Светият синод санкционира йеромонах Кирил, замесен в секс скандал, твърди Борислав Цеков
68616
Светият синод санкционира йеромонах Кирил, замесен в секс скандал, твърди Борислав Цеков
Дядо Григорий пред Дарик
  • Светият синод санкционира йеромонах Кирил, замесен в секс скандал, твърди Борислав Цеков
  • Дядо Григорий пред Дарик

Светият синод е санкционирал йеромонах Кирил, заради секс скандал в Троянския манастир, в който духовникът беше замесен. Това съобщи в ефира на Дарик един от вносителите на Закона за вероизповеданията през 2001 г. Борислав Цеков.

По-късно информацията бе потвърдена от Светия Синод, откъдето уточниха, че Църквата е забранила на свещеника да участва в богослужения до изясняване на случая, и е назначила комисия, която да извърши разследване.

Пред Дарик игуменът на Троянския манастир Григорий заяви, че лично е уведомил Синода за случващото се в Светата обител, за да се стигне до решението за временното отстраняване на йеромонах Кирил.

Дядо Григорий обясни, че е трябвало да уведоми за случващото се в Троянския манастир, защото бил на пряко подчинение на Синода:

„И съм написал писмо за разпореждане от тяхна страна и от Светия Синод направо са взели решение - йеромонах Кирил да бъде спрян от всякакъв вид богослужение до изясняване на случая. Назначена е и комисия, която след като събере нужните материали, няма да се произнесе, а ще информира Светия Синод. Защото, за да се съберат нужната информация и нужните факти, трябва да се чуят и другите, които са замесени в този скандал", допълни дядо Григорий.

Първо Цеков съобщи все още неофициалната информация в ефира на Дарик.

„Невиждано бърза досега реакция на Светия Синод. Те вече са се произнесли и са санкционирали този, не искам да го нарека и монах, защото поведението му не е монашеско с тези скандални сцени, които са в пълен разрез с всеки християнски и човешки морал. В такива ситуации едно е процедурата и каналния ред, по който задължително трябва да се действа, но ролята и на патриарха е да даде една ценностна оценка на случая от гледището на християнския морал. Да направи много рязко ценностно осъждане на подобни прояви, които хвърлят огромна сянка върху и без това доста накърнения морал на Църквата", заяви Цеков.

След като Синодът се запознае с информацията, предоставена от комисията, той ще може да се произнесе с окончателно решение. В зависимост от тежестта на провинението, монахът може да бъде лишен от правото да служи за известен период от време или завинаги, може да му бъде отнет сан.

Най-крайните мерки са отнемане на расото и отлъчване от църквата, но до тези решения се стига много рядко, допълниха от Светия Синод.

Историята около йеромонах Кирил започна още от лятото, когато в сайта за видеосподеляне YouTube бяха публикувани няколко клипа, в които главен герой е йеромонах Кирил. В скандалните видеоразговори отчето недискретно обсъжда останалите обитатели на манастира и тяхната сексуална ориентация.

Скандалът избухна в предаването „Господари на ефира" по Нова телевизия, където бяха излъчени видео разговори, проведени по Скайп, между йеромонах Кирил и неизвестен младеж, който твърди, че е имал интимен контакт с него. В кадрите отчето разказва за живота в манастира, от който се разбира, че и някои от събратята му са имали хомосексуални контакти в сградата на самата обител. В процеса на разговор се подхвърлят неприлични предложения, епитети, сравнения.