Студентите имат няколко възможни вариантa за кредитиране
Студентите имат няколко възможни вариантa за кредитиране / netinfo

Има няколко възможни вариантa за кредитиране на студентите, заяви в предаването на Дарик „Кой говори” Петър Димитров – председател на парламентарната бюджетна комисия. Той каза още, че проблемът със студентските кредити не бива да се неглижира, тъй като България не може да разчита само на нискоквалифицирана работна сила. Според Димитров начините за кредитиране са следните:

Едната схема е тази – да се предложи на тези, които учат в български висши училища, независимо от това дали са българи или чужденци, да получат такива кредити. Има и втора линия, която може да се ползва. Това, което е ценно за България го нямаме в нашите вузове, има го в европейските висши училища – да се осигури кредитиране на българи и в тези вузове с идеята да имаме високо подготвени кадри, които се надяваме да се върнат отново в България. Дори да останат като българско лоби в Европа и това няма да бъде толкова лош вариант.

Петър Димитров добави, че опрощаването на кредитите на отличните студенти би трябвало да бъде решено на държавно ниво, чрез осигуряване на специално отделени за тази цел средства в държавния бюджет.