/ Thinkstockphotos
Стопаните трябва да заколят прасетата си, ако са в близост до големи свинеферми
98817
Стопаните трябва да заколят прасетата си, ако са в близост до големи свинеферми
  • Стопаните трябва да заколят прасетата си, ако са в близост до големи свинеферми
Всички домашни прасета в близост до големи свинеферми в страната да се колят от стопаните си. Това предложение ще бъде направено на следващия Министерски съвет (МС), обясни министърът на земеделието Румен Порожанов. Това стана ясно след първото заседание на Националния епизоотичен съвет на тема африканската чума по свинете.

Европейската референтна лаборатория потвърди положителните проби за чумата в Тутраканци
 
Министърът на земеделието Румен Порожанов представи мерките срещу разпространението на чумата по свинете: "На следващото заседание на Министерски съвет ще внесем предложение за стимулиране на усвояването на домашни свине в 20-киломтрова зона около индустриалните ферми. Идеята е да стимулираме тези, които са законни и които отглеждат регистрирани животни. По отношение на всички незаконни животни, не само в 20-километровата зона, ще бъде приложен законът. А именно всеки, който гледа животни без да е спазил съответните изисквания, ще бъде санкциониран спрямо закона".

Препоръчителни мерки срещу разпространението на вируса на африканската чума по свинете
 
Под усвояване властта има предвид клане. Повече подробности даде директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев: "В сайта сме публикували информация какво да се прави след като се заколят прасетата, за да не доведе това клане до разпространяване на вируса с храната, която стои в хладилниците. Продължавам да твърдя, че наистина хората трябва да си заколят прасетата. Ще излезе и решение на Министерски съвет. Но тези, които не го направят, ако погледнем законодателството, което е изключително строго в тази посока, ще се наложат актове и тези животни ще бъдат евтаназирани без компенсации за стопаните. Това е законът!"

Стопаните в пограничните райони колят прасетата и затварят в буркани
 
В България засега има регистрирано само едно огнище на африканска чума - в село Тутраканци край Провадия. Там за една вечер бяха умъртвени всичките 87 прасета, които хората от селото са гледали за домашна консумация.