/ Gulliver/Getty Images
Заплатата на сестрата, която заплаши да скочи от прозореца, е 950 лева, обяви директорът на „Пирогов“
От Българския лекарски съюз (БЛС) се обявиха против начина, по който медицинските сестри проведоха протестните си действия – чрез барикадиране в парламента и призоваха правителството да не се поддава на шантаж.

„Категорично се обявяваме против начина, по който се налагат политически искания, уронвайки по този начин авторитета на цялото съсловие и системата на здравеопазването, неглижирайки огромните усилия и постижения за постигане на определени резултати в процеса на реформиране на българското здравеопазване. Единственият начин за напредък и развитие е в рамките на закона и по установения ред след провеждане на легитимни преговори между легитимни организации“, заяви Управителният съвет на Столичната лекарска колегия на БЛС.

От организацията се обръщат към премиера Бойко Борисов и правителството „да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност, за налагане на реформи в здравеопазването, които нямат реална икономическа и структурна обоснованост, а само политически характер“, гласи още позицията им.

В противен случай българските лекари ще направят контрапротест в защита на авторитета, съсловието и системата на здравеопазване. “Лекарското съсловие абсолютно е готово да застане и да се противопостави на прилагане на реформи, които са удобни на шепа хора, за които съсловието положи достатъчно усилия“, заявяват още от Лекарския съюз.

Междувременно директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обяви колко е заплатата на Бойка Атанасова с увеличението. Той съобщи в позиция до медиите, че от април м.г. нейното възнаграждение е 950 лева.