Калин Стоянов
Калин Стоянов / Снимка: МВР
Пожарът в Ямболско е локализиран и овладян
Днес със сигурност пожарът в Ямболско, конкретно край Воден, Крайново и Странджа е изцяло овладян и локализиран. С цел да не се допуска ново възпламеняване, денонощно ще има служители на пожарната и горското стопанство. Това обяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Ситуацията на българо-гръцката граница не е цветуща. Пожарът бушува от няколко дни и върви бавно, но сигурно към нашата граница. Пожарът е на не повече от километър от българската граница, а неговият фронт на не по-малко от 15 км. Колегите от Гърция работят с хеликоптери, включват и самолет, теренът е труднодостъпен и в района има мини, затова не е допустимо да влизат в хора, обясни Стоянов.

Пристигнаха първите контейнери за останалите без дом след пожара във Воден (СНИМКИ)

По думите му хеликоптерите от Чехия, както и самолетите от Испания, са в страната ни и могат да се използват също.

Силовият министър подчерта, че ще направят всичко възможно фургоните, в които са настанени пострадали от пожарите, ще бъдат дооборудвани - ще се поставят климатици на място, може да се наложи на някой контейнер на място да се направи лек и козметичен ремонт. "Не може всички да бъдат настанени едновременно. До няколко дни може би всички ще бъдат настанени", прогнозира още Стоянов.

Щетите от пожара на Ямболско, според него, са много над 70 хиляди декара и "може би гонят 100 хиляди", смята още той.

"Има пожарникари, които гасят по тениска, там, където е нужно да гасят по тениска. Да, има екипировка. Има няколко обществени поръчки, МВР не ги бави. Забавянето става заради обжалване от страната фирмите", коментира Стоянов в отговор на журналистически въпрос по отношение на екипировката на пожарникарите.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов направи обход с хеликоптер на ГД „Гранична полиция“ над границата между България и Гърция.

В граничната зона трети ден пламъци бушуват в планината Славянка. На място дежурят пожарникари от Сандански и Гоце Делчев и служители на горските стопанства, те са разположени по билото на планината.
 

Калин Стоянов
Снимка: МВР

По-късно на брифинг след заседание на щаба за изпълнение на дейностите от Националния план за защита при бедствия, в който участват представители на всички отговорни институции относно пожарите в страната, , Стоянов обяви, че до края на утрешния ден се очакват да бъдат останата част от общо 15 контейнера в пострадалото от пожарите село Воден.

Министърът добави, че оттук нататък всеки има своята отговорност, като уточни, че е запознал представителите на институциите със ситуацията по българо-гръцката граница и е обсъдена евентуална намеса от утре или следващите дни.

Министерство на отбраната ще имат готовност да пренасочат техника и служители, както и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня