Станишев ще разговаря на четири очи с македонския си колега
Станишев ще разговаря на четири очи с македонския си колега / снимкa: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев заминава на официално посещение в Република Македония, където веднага след пристигането си в столицата Скопие предстои разговор "на четири очи" с македонския му колега Никола Груевски.

Официалният разговор между двамата премиери ще се състои в рамките на утрешния ден, когато на премиера Станишев предстоят срещи и с президента Бранко Цървенковски и с председателя на парламента Трайко Веляновски. Още тази вечер обаче българската делегация ще присъства на тържествен концерт по случай 100-годишнината от Независимостта на България и 15 години от установяване на дипломатически отношения между двете държави.

България беше първата държава, която – на 15 януари 1992 г. – официално признава Република Македония за независима и суверенна държава, а на 21 декември 1993 г. са установени дипломатическите отношения на ниво посолство. В рамките на двудневната визита ще бъде открит 400 кВ електропровод Дуброво, Македония – Червена могила, България.

В делегацията са министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, народният представител Мая Манолова, посланикът ни в Република Македония Михо Михов, заместник-министрите на икономиката и енергетиката Галина Тошева и на външните работи Любомир Кючуков.