Момиченцето е починало от тежка черепно-мозъчна травма
"На 16 октомври детето почина в детското отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Днес по делото постъпи експертна справка, която показва каква е причината за смъртта на детето, а тя е тежка черепно-мозъчна травма". Това съобщиха на брифинг от прокуратурата в Пловдив.

"Това ни дава повод тъй като има причинно-следствена връзка между травматичните увреждания и смъртта на детето, да изпратим делото на Окръжна прокуратура-Пловдив.Престъплението, което ще разследват, е причинена смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено причинена тежка телесна повреда", заявиха още от прокуратурата.

От там уточниха, че не е изготвена допълнителна съдебно-медицинска експертиза, а към момента е постъпила само експертна справка. И добавиха, че към момента майката е задържана.

След близо месец в кома: Почина малтретираното в Пловдив бебе

След като са готови резултатите от аутопсията ще стане ясно по какъв начин са настъпили травмите на детето.

На журналистически въпрос дали приемната му майка, позната като "мама Айше", се е интересувала от състоянието на детето, от прокуратурата отговориха, че нямат данни да е проявила загриженост.

От прокуратурата посочиха още, че съдебно-психиатричната експертиза на майката е показала, че тя е вменяема и може да носи наказателна отговорност. Наказанието ѝ може да е до 12 години лишаване от свобода, допълниха от прокуратурата.

Според разпитани свидетели майката се е грижела добре за детето си и личният му лекар е потвърдил тази информация.

След побоя над осиновеното бебе: „Мама Айше" остава зад решетките

Припомняме, че момиченцето беше в тежко състояние в продължение на повече от 20 дни. То бе прието в  в УМБАЛ "Свети Георги"- Пловдив на 23 септември с множествено травматични увреждания - синини, с различна давност, следи от ухапвания, черепно-мозъчна травма, разкъсване на бял дроб.

Анка Михайлова - осиновителка на детето, бе арестувана на 24 септември, след като лекари от болницата сигнализират в полицията, че при тях е постъпило дете, за което има съмнение за домашно насилие. Окръжният съд в областния град определи спрямо нея най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и към момента тя е в ареста.