/ Президентство на Р България
Стамен Янев се връща на ръководния пост в Българската агенция по инвестиции. Това обяви пред журналисти служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Първи назначения в кабинета „Янев“

Той заемаше позицията и преди, но за известно време беше заместник на министъра на икономиката Лъчезар Борисов в кабинета "Борисов" 3.

Петков мотивира решението по следния начин. "В момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията така, че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем по най-ефективния начин. Опитваме се да имаме инстински успехи".

Кабинетът „Янев“ реши: Пенсионерите ще получават добавката от 50 лева поне още два месеца

Той обясни, че няма специфични критики към досегашната ръководителка на БАИ. Петков акцентира и върху важността българските търговски аташета и БАИ да имат голяма кооперация.

"Ще видите как ще приложим това ефективно. Имаме специална програма за координация, която ще пуснем. Всеки един от аташетата трябва да е представител на първо място на България. Аз съм представител на частния сектор.

Започна първото заседание на кабинета „Янев“

Не можете да имате хора, които са търговски представители, и да имат други ангажименти. Най-важното нещо, е те да представят България и да имаме истински сделки. Ще ви покажем в края на 60-те ни дни позитивни резултати.

Ще видите, че не са само общи коментари. Търговските аташета трябва да имат точно измерими резултати, дори за един малък период от 60 дена", подчерта служебният министър. 

Тази сутрин в 11:00 часа Трифонова твърди, че бившият зам.-министър Стамен Янев е нахлул в кабинета ѝ и я е изгонил, връчвайки ѝ заповед за освобождаване, издадена от служебния министър на икономиката Кирил Петков.

„Нахлу като мутра в кабинета му. Заповедта е без мотиви, без предупреждение и без предизвестие. Не мога да разбера защо е необходимо такова поведение спрямо мен и защо трябваше да бъда буквално изхвърлена от агенцията, като не ми бе дадена възможност буквално да си събера нещата, тъй като господин Янев ми каза да напусна сградата. До колкото разбрах в този момент не имало само заповед, а само предложение към министър-председателя“, посочи Трифонова.

Кабинетът „Янев“ реши: Пенсионерите ще получават добавката от 50 лева поне още два месеца

По думите й, няма причина в работата ѝ за уволнението. Била и безпартийна. „Чист реваншизъм. Аз не съм член на никоя политическа партия и бях назначена като експерт”, каза тя.

"Нормално е, когато си заемал определена публична позиция и я напускаш, да има разочарование, но когато става въпрос за ефективност в администрацията не са нужни мотиви съгласно чл. 19а на Закона за администрацията".

Това каза в коментар директорът на Българската агенция за инвестиции. „Бях поканен от новия министър, за да продължа там, където съм работил повече от 5 години. Министърът има за основен свой приоритет привличането на инвестиции и търси ефективност за краткия мандат на това правителство“, обясни той
Агенция "Фокус"