/ БГНЕС
Това съобщава Иван Гешев - прокурор по делото КТБ
Властите в Сърбия най-сетне са връчили призовка и 11 000 страници обвинителен акт на основния подсъдим по делото за източване на над 2,5 млрд. лева от КТБ Цветан Василев. Това съобщи прокурорът по делото Иван Гешев, който е и шеф на спецпрокуратурата, пред "24 часа". Той се позова на информация от мрежата за съдебно сътрудничество Евроджъст.
 
За втори път не беше даден старт на делото за КТБ

На два пъти спецсъдът отложи старта на делото. Една от причините за това бе, че Василев не е получил съдебните документи. По закон те трябва да бъдат връчени на всеки подсъдим, след като делото се внесе в съда.
 
Призоваването на банкера ще отпуши възможността процесът да тръгне в негово отсъствие, при условие че той не пожелае да се яви пред спецсъда. Следващото заседание по КТБ е насрочено за 14 февруари.
 
Разследването за КТБ приключи: 18 са обвиняемите

Василев е в Белград от 2014 г. и тече дело за екстрадицията му, за което не е ясно кога ще приключи.
 
Бившият мажоритарен собственик на банката е обвинен, че е ръководил престъпна група от 14 души за присвоявания. Според прокуратурата той е отговорен за изнасянето на 206 млн. лв. от главната каса на КТБ и за източването на над 2,5 млрд. лева. С него подсъдими са 17 души - предимно служители в КТБ.

Прокурор Гешев: КТБ е най-голямата финансова измама в новата българска история

Пред съда ще отговарят и бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов.