Справедлива цена и бонусна система за производство на екоенергия искат от Асоциацията за устойчива енергия
Справедлива цена и бонусна система за производство на екоенергия искат от Асоциацията за устойчива енергия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Колкото повече нараства използването на биомаса и твърди битови отпадъци за производство на енергия, толкова по-вероятно е ЕС да не наложи санкции на страната ни. В момента има много наболели проблеми, за които няма административни решения, а такива може да бъдат заложени в закона за възстановяемите енергийни източници. Това заявиха от Българската асоциация за устойчива енергия (БАУЕ) на семинар за възобновяемите енергийни източници, организиран от Българския енергиен форум.

От Асоциацията подчертаха огромното значение на производство на енергия от биомаса и твърди битови отпадъци за изчистването на околната среда от опасни отпадъци, каквито са отпадъците от фермите, мандрите, маслобойните, кланиците, месопреработвателната, консервната промишленост, дърводобива и дървообработването, както и твърдите битови отпадъци.

„Можем да избегнем плащанията на огромни глоби от българските производители. Нещо повече – можем да генерираме допълнителна добавена стойност и то най-вече в по-слабо развитите селски райони”, акцентира председателят на асоциацията инж. Костадинка Тодорова. По думите й, за да бъде производството на енергия от биомаси жизнеспособно и да окаже трайно влияние върху цялостното икономическо развитие на регионите, е необходимо да бъде определена справедлива изкупна цена на енергията от биомаса и твърди битови отпадъци.  Това е едно от исканията на Асоциацията за промяна в новия закон за възстановяемите енергийни източници.

С цел развитието на регионите и увеличаване на заетостта на живеещите в тях Асоциацията предлага да се приеме бонусна система, приложена успешно в редица европейски страни за отглеждане на растения за производство на енергия, за енергия, произведена от отпадъците от дейности по облагородяване на ландшафта и при преработването на биомаса и твърди битови отпадъци от системи и процеси с по-висока степен на опазване на околната среда.