/ ThinkStock/Getty Images
Спор по идея за промяна при болничните за хора, работещи на смени
98065
Спор по идея за промяна при болничните за хора, работещи на смени
  • Спор по идея за промяна при болничните за хора, работещи на смени
Държавата въвежда нов начин за изчисляване на работното време за хората, работещи на смени, когато те използват отпуск по болест или по майчинство. Вместо да се изваждат брой дни отпуск от месечната норма за работа, по предложени нови правила ще се вадят броят часове, които се падат в графика в съответните дни, което означава, че има риск от намаляване на броя отработени часове и от по-ниско възнаграждение.
 
Предложената нормативна промяна, която се очаква да бъде одобрена от правителството тази сряда, предизвика спор между бизнеса и синдикатите по време на днешното заседание на тристранния съвет. Според синдикатите това ще ощети работниците, а според работодателите - ще внесе повече справедливост.
 
Здравната каса планира да въведе електронни рецепти и направления догодина

Промяната в наредбата за работното време засяга сумираното изчисляване на работното време или така наречената работа по график. Към момента има правило за всички видове отпуски, а предложението обхваща само отпуските по болест и майчинство. Така например при използване на ден болничен, в който работникът по график има 12-часова смяна, от месечната му работна норма ще се вадят тези 12 часа, а не един работен ден, равен на 8 часа. Това може да ощети работника, коментира вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. "В петък съм 12 часа на работа, само че съм болен. По новото изменение би трябвало да ми се подадат 12 часа, само че работодателят ще каже "Аз съм те наел на 8 часа работен ден" и ще ми плати осем. Аз ако отида в съда, ще ги осъдя и трябва да ми платят 12 часа. И ще има съдебна практика. Затова смятам, че сегашният механизъм е по-добър", каза Кокалов.
 
НЗОК и БЛС ще провеждат контрол със съвместни комисии

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал даде обратния пример - когато човек работи в събота и неделя, а в понеделник и вторник е в почивка, според графика. "Ако на тях им се падне болничен в дни, когато те са почивни - елементарен пример, се оказва, че трябва да се плати нещо, което всъщност не се дължи. Това създава възможност за едни не добри практики", каза той.
 
Синдикатите припомниха, че отпуските и обезщетенията при временна неработоспособност и майчинство се определят в брой дни и за тези дни не могат да се залагат работни часове в графика на даден работник.