/ iStock/Getty Images
Взимането на нов външен заем стана повод за спор между соцлидерката Корнелия Нинова и финансовия министър Кирил Ананиев, който днес участва в парламентарния контрол.

Червената лидерка обвини, че правителството е изтеглило нов заем, който "всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично и непрозрачно". Тя пресметна, че за 10-годишното управление на Борисов той е взел общо 30 млрд. лв. заем, а неравенствата се задълбочават.

Цената на всичко това е заем, срещу влошен стандарт на живот, отсече Нинова.

"Когато решите да взимате думата по един толкова важен въпро, с какъвто е поемането на дълг и неговото използване, ще ви помоля или да се подготвите по-добре с истинска информация, а не лъжовна, или да дадете думата на някой, който разбира от тази материя", контрира министър Ананиев.

Той подчерта, че България има най-нисък лихвен процент от всички европейски държави.

"Веднага, когато проведох емисията в сряда, ми се обадиха цялото ръководство на ЕК и всички мои колеги от ЕК, които ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат през 2020. 27 емисии са направени през 2020 от 27 държави, нашата емисия е с най-нисък лихвен процент - 0,375. Другите лихвени проценти се движат между 1 и 3,25%", обясни Ананиев.

"А за какво ще ги използваме, трябва да имате познания по това какво ни предстои, какво се предвижда в началото на следващата година и взимаме съответните мерки при обявяване на нов етап от епидемията. Икономическите и социалните мерки трябва да бъдат изпълнени, защото те са за хората и бизнеса. Вашето обръщение нека бъде съобразено с реалността", препоръча министърът.

Румен Гечев обаче не се съгласи с думите на министъра и бе категоричен - числата са перфектни, а твърденията на министъра, че позицията на левицата не е консултирана с експерти, били неоснователни.