/ ThinkStock/Getty Images
„Споделете музиката“ в парка Врана от 11 до 15 юли
98130
„Споделете музиката“ в парка Врана от 11 до 15 юли
  • „Споделете музиката“ в парка Врана от 11 до 15 юли
С музика от филмите за Джеймс Бонд ще започнат летните концерти на Софийската филхармония в парка на двореца Врана. Класически произведения, откъси от мюзикъли и български фолклор, ще звучат наред с гласовете на обичани актьори и поп изпълнители. Фестивалът се провежда за пети път и ще продължи от 11 до 15 юли.
 
Събитието ще започне нестандартно, с откриването на фотоизложба, посветена на 90-та годишнина на Софийската филхармония, а малките почитатели на класическата музика ще научат какво работи диригентът, разказва директорът на културната институция Найден Тодоров: "Искаме да покажем на малките и на големите какво се случва с този там отпред, който само пречи на хората да виждат оркестъра".
 
Последната вечер е посветена на едни от най-обичаните класически произведения – „Италианската“ симфония на Менделсон, концерта за китара „Аранхуес“ на Родриго, както и 1812-та увертюра на Чайковски: "Може да нямаме оръдия, но ще намерим варианти. Ако трябва ще ви раздадем, както съм виждал да правят в Америка, пластмасови торбички на всички от публиката и ще ви кажем къде да ги пукате. Това не е съвсем шега, а полушега".
 
Според маестро Тодоров това, което ще се случи в парка Врана, са не концерти, а преживявания: "Защото музиката е само част от всичко, което се случва там. Тези, които са били предишните години, знаят, че имаме голяма конкуренция от страна на птичките и жабите. Това е една специална атмосфера, която усетена веднъж, се помни цял живот".
 
Билетите за концертите от цикъла „Споделете музиката“ в парка Врана се продават на касите в зала „България“ и в мрежата на Ивентим.