Това обяви здравният министър Костадин Ангелов
Държавата предприема спешни мерки след казуса с 33-годишния мъж, който почина, докато чака медицинска помощ.

Осигурени са 25 микробуса от системата на МВР, които ще бъдат на разположение на Бързата помощ в София. За всеки микробус е предвиден шофьор, както и втори човек, обучен на първа долекарска помощ. Министърът ще разговаря и с частните линейки, за да могат и те да се включат. Заради многото сигнали напоследък,  се случва спешните медици да закъсняват, а понякога това може да е фатално. Само за вчера и днес до обед сигналите, които са  получили в Бърза помощ в София, са 1283. От тях 286 са за лица със съмнения за COVID-19 или за доказан такъв. Спешните екипи, които път днес през деня са били на смяна, са 20, вчера - 17, посочва NOVA.

Спешна помощ в София: От 200 болни с COVID само 16 намериха място в болница

Собствениците на частни линейки още преди дни обявиха, че могат да помагат. Към момента трудно успяват да се включат в борбата срещу вируса, тъй като нямат достъп до системата, която показва къде има свободни легла. По тази причина в много от случаите, в които все пак отиват на адрес, започва обикаляне по лечебните заведения.

"На 5 места возим болните с надежда някъде да бъдат приети. Около 3 часа обикаляме в търсене къде да бъдат настанени”, разказа Антон Димитров, управител на фирма за частни линейки. Затова в момента от фирмата на Антон Димитров се отзовават на адрес, само ако пациентите сами успеят да си осигурят място в болница.

Млад мъж с COVID-19 почина, след като чака линейка с часове

"Утре ще тръгна по всички болници, които отказват да разкрият легла - частни и държавни. Ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения - ясни бързи и навременни, без никакво колебание", обясни Ангелов.

Ангелов: Галеници няма да има, който нарушава правилата, не е за тази система

Пред БНР здравният министър заяви, че страната ни навлиза в изключително сериозна фаза на пандемията и са нужни безкомпромисни решения.  Затова и професор Ангелов предлага всички болници, които отказват да лекуват пациенти с COVID-19 да не получават финансиране от Здравната каса. Предложението вече е внесено в Народно събрание.   
nova.bg