/ Деян Герговски
Говорителят на спешния център се разплака в ефира
От 418 сигнала на спешния телефон в петък, над 200 са били за COVID-болни, но само за 16 болни са се намерили места в болниците, разказа говорителят на Спешна помощ в София - Катя Сунгарска, пред вече оздравелия от коронавируса Георги Любенов.

Над 100 повиквания от нуждаещи се от медицинска помощ били завещани от дневната смяна на нощната, защото линейките не са смогнали да изпълнят адресите, каза още Сунгарска.

Самата Сунгарска се разплака в ефира на БНТ, докато призоваваше хората да мислят за лекарите от Спешна помощ, които също боледуват, а колегите им изнемогват и не могат да се отзоват на всички подадени сигнали в смяната си.

Затова и говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ се обърна към хората да не подават сигнал на тел. 112 с измислени симптоми, само и само да ги види лекар и да се успокоят. Такива случаи има много, разкри Сунгарска.

Тя съобщи, че спешните медици в София имат няколко колеги, които се лекуват от коронавирус, а поне двама са в тежко състояние в болници.

Катя Сунгарска беше категорична, че носи маска от първия ден на пандемията и тя нито я е задушила, нито й е ограничила свободата.

Напротив, чувствам се отговорен човек, призна говорителят на най-голямия център за спешна помощ, изумена, че все още хора вярват в конспирации и твърдят, че няма такъв вирус.