Болният бил с COVID-19 и рязко се влошил
Млад мъж, заразен с коронавирус почина, след като с часове е чакал линейка и място в болница. За поредния такъв случай научи NOVA от роднини на починалия.

Смъртта на мъжа идва на фона на поредния черен рекорд в развитието на пандемията у нас. Лекари сигнализират, че здравната система вече е претоварена.

33-годишният мъж е дни наред под домашна карантина в сравнително добро състояние. До вчера на обяд, когато рязко се влошава. Обажда се на брат си, който пристига пред квартирата. Не се качва веднага, а вместо това звъни на 112:

„И оттам нататък започнахме да чакаме... След час, час и нещо се обадихме отново да кажем, че започва да се влошава”, разказва братът на починалият мъж.

Спешна помощ в София: От 200 болни с COVID само 16 намериха място в болница

Линейката успява да отиде на адреса... 4 часа по-късно. „В 18.41 минути е получен сигнала, в 22 часа и 28 минути сме били на мястото. За съжаление екипа е констатирал кончината на този млад човек”, заяви говорителя на ЦСМП Катя Сунгарска.

След като разбрал, че линейката ще се забави, братът на починалото момче повикал още една – частна. Успоредно с това успява да намери и свободно легло в болница, където се съгласили да приемат брат му. До там обаче така и не стигат, а вместо това му се налага да се качи в апартамента и сам да оказва първа помощ.

„Аз се качих чак след като беше изпаднал в безсъзнание. Не дишаше, нямаше пулс”, заяви братът на починали.

От частната линейка пристигат именно тогава, но и техните опити да помогнат се оказват безуспешни.

„Провеждаха вече реанимационна дейност, когато пристигнах аз. Те двамата. Единия правеше сърдечен масаж, другия правеше дишане. Включих се в сърдечния масаж, но 10 минути по-късно преустановихме”, заяви Антон Димов, пристигнал с  частната линейка.

От здравното министерство започнаха проверка по случая. От Спешна помощ пък признаха - зад часовете чакане за линейка стоят стотиците сигнали, които буквално заливат тел. 112: „Само за това дежурство мога да кажа, че сме имали 418 сигнала, от които 200 за COVID-19  и 16 хоспитализации”, заяви Сунгарска.

На фона на недостига на кадри на първа линия, личните лекари поискаха повече правомощия, тъй като в момента не можели да помогнат с почти нищо на пациентите със симптоми на COVID-19, призна зам.-председателят на Лекарския съюз д-р Брънзалов: “До момента ние получавахме информация, след като даден пациент бива тестван. Той се качва в Националната информационна система и от там общопрактикуващият лекар го вижда”, посочва д-р Брънзалов.

Те настояват и за бързи тестове, които да имат право да правят още в кабинетите, за да могат да упътват хората за карантина или болница без да ги карат да се лутат.
bTV