/ БГНЕС
Разследващите ще разпитват и началникът на НСО
Президентският секретар Пламен Узунов отново е привикан на разпит в Специализираната прокуратура. Причината - опитал се да възпрепятства източването на информация от трите му мобилни телефона, които от самото начало са в ръцете на разследващите. Експертизата е показала, че два от предоставените от него кодове не отключват джиесемите, а третият е повреден и е имало опит да му бъдат подменени частите. Трите мобилни телефона бяха иззети като веществени доказателства за престъпно сдружение с цел търговия с влияние след разкритите чатове с бизнесмена Пламен Бобоков, от които лъсна, че той е лобирал през Узунов за назначения на посланици и помилване от президентската институция на осъден за данъчни престъпления.

При изследването на един от телефоните е установено наличие на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни. По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи, разкри днес прокуратурата

При изследването на втория телефон, иззет с протокол за обиск от 19.06.2020 г. от лицето П.У., е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения такъв от ползвателя. В заключението на експертизата се сочи, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един тях е буква, е заключението за второто мобилно устройство.

Третият джиесем е доброволно предаден с протокол от Узунов, но в хода на експертизата са били извършени няколко безуспешни опита с различни кабели и зарядни устройства, с цел да бъде заредена батерията на телефона и той да бъде включен.

Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации - опити да бъдат сменени части. В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният на водещия разследването от ползвателя на телефона П.У. код, а именно: 0000, не съвпада с действителния. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри, разкриват детайли от Специализираната прокуратура.

И се аргументират, че президентският секретар е призован да се яви на повторен разпит пред следовател при СО-СП с цел предоставяне на правилните отключващи кодове за ползваните от него мобилни телефони.

Нови чатове: Бобоков натиска Узунов за помилване на осъден за данъчни престъпления

Във връзка с установените манипулации по мобилния телефон и предвид факта, че същият се е намирал в автомобил от кортежа на президента, е донесен на по-късен етап от шофьор на П.У., който го предоставя с протокол за доброволно предаване. Затова в Специализирана прокуратура е призован да се яви и директорът на НСО.

Самият Пламен Узунов излезе в отпуск преди ден, след като по-рано президентът застана зад него и отказа да предприеме каквото и да е по отношение на своя секретар. Вместо това държавният глава изсипа обвинения към прокуратурата.