/ DarikNews.bg
Продължават да излизат на бял свят чатовете между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов, които разкриват колко близки са двамата и как русенският предприемач иска различни услуги от "Дондуков" 2, окачествявани от прокуратурата като търговия с влияние. Поредната порция, публикувана от Специализираната прокуратура, разкрива лобизъм от страна на Бобоков за помилване на осъден за данъчни престъпления, за чийто арест е имало издадена Европейска заповед. Специализираната прокуратура показва разговори между Бобоков и въпросния осъден „Pepi- Ro“, както и между Бобоков и Узунов. След анализ на кореспонденцията и поискана справка от началника на Затвора в София от страна на Спецпрокуратурата, се установява, че желаещият да бъде помилван осъден познат на Бобоков се казва П.З.Н. и е задържан в България през м. ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. вследствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.

От чатовете от 7 април става ясно, че Демократичният съюз на българите в Румъния е написал писмо на президента, в което иска помилване за „Pepi- Ro“. Писмените съобщения между Бобоков и осъдения датират от април и май 2020.

На 16 април т.г. „Pepi- Ro“ изпраща на П.Б. информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, вкл. направени от него дарения. Няколко часа по-късно П.Б. препраща съобщенията на „Prezident-Pl. Uzunov“, който от своя страна отговаря следното: „Ок. Поздрави!“

На 28 април т.г. в 15.04 ч. „Pepi- Ro“ отправя до П.Б. следното запитване:

„Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. В 16.34 ч. е регистриран разговор между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov“, след което в 16.36 ч. П.Б. изпраща на „Pepi- Ro“ съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“

На 11 май 2020 г. “Pepi- Ro” изпраща на П.Б. снимка със съдържание на чужд език, касаещо решение на румънските съдебни власти.

На 12 май 2020 г. в 12.10 ч. П.Б. препраща снимката на „Prezident-Pl. Uzunov“.

В 12.13 ч. П.Б. пише на „Pepi- Ro” съобщение със следното съдържание: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“

На 20 май 2020 г. „Pepi- Ro“ в съобщение до П.Б. отново отправя запитване: „Има ли някакъв резултат от комисията?“, на което П.Б. отговаря: „Не още! Действай с превода!“

Прокуратурата публикува и снимките на диалозите, които разкриват поредно лобиране през президентския секретар след вече оповестеното за назначения на посланици.

Междувременно от президентската институция заявиха за медиите, че при тях няма и не се е провеждала процедура за помилване на Петър Ненов.

„В Администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от Петър Ненов в резултат на което процедура за помилване не е стартирана. На два пъти – през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния (БДС), с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС“, посочват още от Президентството.

Прокуратура

Прокуратура

прокуратура Бобоков
Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура

Прокуратура