/ БГНЕС, архив
Секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов е в отпуск и не е в София. Новината идва на фона на новите разкрития от прокуратурата и публикуването на още една порция чатове между Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Нови чатове: Бобоков натиска Узунов за помилване на осъден за данъчни престъпления

Поредната порция, публикувана от Специализираната прокуратура, разкрива лобизъм от страна на Бобоков за помилване на осъден за данъчни престъпления, за чийто арест е имало издадена Европейска заповед. Специализираната прокуратура показва разговори между Бобоков и въпросния осъден „Pepi- Ro“, както и между Бобоков и Узунов. След анализ на кореспонденцията и поискана справка от началника на Затвора в София от страна на Спецпрокуратурата, се установява, че желаещият да бъде помилван осъден познат на Бобоков се казва П.З.Н. и е задържан в България през м. ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. вследствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.

От чатовете от 7 април става ясно, че Демократичният съюз на българите в Румъния е написал писмо на президента, в което иска помилване за „Pepi- Ro“. Писмените съобщения между Бобоков и осъдения датират от април и май 2020.

Румен Радев като „боса“ от чатовете между Бобоков и Узунов?

На 16 април т.г. „Pepi- Ro“ изпраща на П.Б. информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, вкл. направени от него дарения. Няколко часа по-късно П.Б. препраща съобщенията на „Prezident-Pl. Uzunov“, който от своя страна отговаря следното: „Ок. Поздрави!“ На 28 април т.г. в 15.04 ч. „Pepi- Ro“ отправя до П.Б. следното запитване: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. В 16.34 ч. е регистриран разговор между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov“, след което в 16.36 ч. П.Б. изпраща на „Pepi- Ro“ съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“

На 11 май 2020 г. “Pepi- Ro” изпраща на П.Б. снимка със съдържание на чужд език, касаещо решение на румънските съдебни власти. На 12 май 2020 г. в 12.10 ч. П.Б. препраща снимката на „Prezident-Pl. Uzunov“. В 12.13 ч. П.Б. пише на „Pepi- Ro” съобщение със следното съдържание: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“ На 20 май 2020 г. „Pepi- Ro“ в съобщение до П.Б. отново отправя запитване: „Има ли някакъв резултат от комисията?“, на което П.Б. отговаря: „Не още! Действай с превода!“

Прокуратурата публикува и снимките на диалозите, които разкриват поредно лобиране през президентския секретар след вече оповестеното за назначения на посланици.

Радев: Не бързам с отстраняването на Пламен Узунов

Междувременно от президентската институция заявиха за медиите, че при тях няма и не се е провеждала процедура за помилване на Петър Ненов.

„В Администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от Петър Ненов в резултат на което процедура за помилване не е стартирана. На два пъти – през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния (БДС), с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС“, посочват още от Президентството.
БГНЕС