Специалист: Скайп родителството поставя децата в риск
Специалист: Скайп родителството поставя децата в риск / Thinkstock/Getty Images
Специалист: Скайп родителството поставя децата в риск
80625
Специалист: Скайп родителството поставя децата в риск
  • Специалист: Скайп родителството поставя децата в риск

Гладуването и скайп родителството трябва да бъдат изведени като рискове в законовата формулировка за дете в риск - това мнение изрази по време на Годишната среща на Националната мрежа за децата Калина Димитрова, социален работник в Центъра за обществена подкрепа към добричката фондация "Ръка за помощ".

В интервю за Дарик тя посочи, че сегашната формулировка в Закона за закрила на детето е морално остаряла и е нужна преработка.

"Според мен един от рисковете, които са значими, и с които съм се сблъсквала в моята практика, са гладуващите деца и родители. Това не е включено в термина "деца в риск". Не много рядко идват такива хора при нас. Този риск засяга и майките кърмачки, които се хранят некачествено или ограничено, а това индиректно влияе върху качеството на хранене на детето", добави Димитрова.

По думите й друг феномен, който се разраства, е скайп родителството, което засягало огромни общности от хора:

"Определно се залага родителско отчуждение. Част от децата се отглеждат от баби и дядовци още от бебешка възраст, за да може да се издържа семейството. Отделянето на децата от родителите в много ранна възраст, създава значими проблеми по-късно".