Специалист: Бенките, които променят цвета и големината си, трябва да се отстранят незабавно
Специалист: Бенките, които променят цвета и големината си, трябва да се отстранят незабавно / снимка: sxc.hu
Специалист: Бенките, които променят цвета и големината си, трябва да се отстранят незабавно
72226
Специалист: Бенките, които променят цвета и големината си, трябва да се отстранят незабавно
  • Специалист: Бенките, които променят цвета и големината си, трябва да се отстранят незабавно

Всяка бенка, която променя цвета, големината или формата си, трябва незабавно да бъде отстранена.

Това съобщиха кожни специалисти дни преди провеждането на поредната кампания за предпазване от кожен рак Евромеланома 2014, която носи името на едно от най-тежките злокачествени заболявания.

Един от факторите, които повишават риска от сериозно заболяване на кожата, са тежките слънчеви изгаряния, а по-предпазливи за слънчевите лъчи трябва да бъдат хората с повече от 50 бенки по тялото си.

По последни данни се оказва, че през лятото 55% от родителите у нас прекарват повече от 4 часа дневно на плажа със своите деца, а над половината от майките нанасят слънцезащитен крем едва два пъти на ден.

Преди 25 години слънцето у нас не е било толкова опасно, убедена е доц. Румяна Янкова, дерматолог в Пловдив и член на ръководството на Българското дерматологично дружество. Специалистът подчертава, че необходимото за организма количество витамин D, се набавя само от нормалните ни разходки през летните дни, когато сме в дрехи. На плажа обаче, без редовно нанасяне на слънцезащитен крем, е вредно.

„Много е силно слънцето, то не е онова слънце, което някога имахме - тогава, когато нямаше защо толкова много да се плашим от него и да се пазим", коментира специалистът.

Слънцезащитен крем трябва да се нанесе задължително поне 15 минути преди излагане на слънце. Трябва също така да знаем, че действието на този крем продължава не повече от два часа или до първото потапяне във вода.

„Неспокойната пигментация - едри лунички или друг вариант на пигментация, става все по-честа. Възрастовите петна са нещо обикновено, но понякога може да имат неблагоприятния елемент", каза още Янкова.

На 14-ти май тази година ще се проведе поредното издание на Националната кампания за профилактика на кожния рак. Прегледи ще се осъществяват безплатно в цялата страна, а в инициативата ще се включат около 200 родни специалисти.

При миналогодишната кампания бяха прегледани 1800 души, при 150 от тях бе открит рак на кожата, а шестима бяха диагностицирани със злокачествения меланом.